true
اقتصادتهران: حسین درخشان هوره- در حالي كه وضعيت بازار سرمايه كشور مدتي است بدون تغيير و يا حداقل با تغييرات بسيار جزيي باقي مانده است كه اين بازار براي تداوم فعاليت و بازگشت رونق به سهامداران نيازمند يك شوك جدي است.
از چندي پيش، فعالان بازار سرمايه معتقد بودند در صورت افزايش احتمالي قيمت دلار، بازار سرمايه دستخوش تغييراتي خوشايند خواهد شد اما با وجودي كه طي دو هفته گذشته، نرخ دلار در بازار آزاد تا 55 هزار تومان افزايش پيدا كرد، تغييري در روند معاملات اين بازار به وجود نيامد. اين در حالي است كه برخي محركها ميتواند فعاليت سهامداران اين بازار را در وضعيت خوبي قرار دهد اما ظاهرا بازار سرمايه فعلا در خواب زمستاني بوده و قرار نيست تا مدت باقي مانده تا پايان سال، آرايش جديدي به خود بگيرد.
شايد يكي از دلايل اين امر، وجود جذابيت در ساير بازارهاي موازي نظير طلا و خودرو بوده است. در حالي كه هم اكنون بحث واردات خودروهاي دست دوم شدت گرفته، بسياري از مردم، سرمايههاي خود را با افتتاح حساب وكالتي به سمت بازار خودرو هدايت كردهاند تا با آغاز سال نو، خودروي جديد خود را دريافت كنند.
از سوي ديگر، هفته گذشته بانك مركزي در اقدامي عجيب، مجوز انتشار گواهي سپرده خاص با نرخ سود 30 درصدي را براي بانكهاي عامل صادر كرد و هر بانك به فراخور برنامه زمانبندي شده خود، از مشتريانش خواست تا نسبت به خريد اين اوراق اقدام نمايند. اقدامي كه به گفته مسئولان بانك مركزي با هدف جمعآوري نقدينگي پايان سال روي داد اما به هر حال اثر مخرب خود را بر فعاليت سهامداران بازار سرمايه گذاشت.
تقابل برخي سياستهاي پولي و مالي به دليل نبود انسجام در فعاليتهاي اقتصادي، در كنار نوسانات بازار ارز و جذابيتهايي كه براي برخي به همراه دارد، از جمله عواملي است كه منجر به افزايش نيافتن شاخص كل بورس معاملات شده است.
علاوه بر آن، بايد در نظر داشت كه هنوز عدهاي خاطرهاي تلخ از سرمايه گذاري در دولت قبل را در ذهن خود نگه داشته و با از دست دادن بخش عمدهاي از داراييهاي خود، تاكنون نتوانستند مجدد به اين بازار اعتماد كنند.
مجموع اين عوامل همگي موجب شده تا اقبال عمومي نسبت به بازار سهام از كشش قابل توجهي برخوردار نباشد. اين در حالي است كه سرمايه گذاري در بازار سهام به گونهاي است كه هرچه تعداد افرادش بيشتر باشد، بازخورد بهتري نصيب سهامداران خواهد شد اما در شرايط اقتصادي كنوني و با توجه به افزايش هزينههاي زندگي، ممكن است برخي ريسك عطاي حضور در بازار سرمايه را به لقايش ببخشند و با سرمايه گذاريهاي كوتاه مدت در انديشه به دست آوردن سودهاي مقطعي باشند. همچنين عدهاي معمولا ريسك حضور در بازار سرمايه به دليل نوسانات غير قابل پيش بيني و افت شاخص كل را نميپذيرند و ترجيح ميدهند تا سرمايه خود را در بانكها سپردهگذاري كرده و سود كم اما مطمئني را به صورت ماهانه دريافت كنند.
به هر حال، به نظر ميرسد رونق مجدد بازار سهام، حمايت و پشتيباني دولتي را ميطلبد نه بدان معنا كه دولت در اين بازار دخالت كند بلكه با حمايتهاي ديگري كه ميتواند توسط تيم اقتصادي دولت انجام دهد، اعتماد مجددي ميتواند به اين بازار بازگردد. به اميد آن روز.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=278173
false
true