×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
    امروز  پنج شنبه - ۱۰ آبان - ۱۴۰۳  
true
true

اقتصادتهران: با پایان یافتن مذاکرات ۱۸ روزه ایران و ۱+۵ در روز گذشته بالاخره انتظارها پایان یافت و این در حالی است که انتظار می‌رود بیشترین تاثیر توافق و لغو تحریم‌ها بر حوزه تجارت خارجی ایران باشد.

از سال‌ها پیش و با آغاز سیل تصویب قطع‌نامه‌ها علیه ایران، محدودیت کشورمان برای ورود و خروج کالاها شروع شد و همین امر سب شد تا بسیاری از بخش‌های کشور به واسطه عدم توانایی تجارت مناسب دچار مشکل شوند.

بر همین اساس، کشور ایران در این مدت تنها توانایی تجارت با برخی از کشورهای خاص و متحد را داشت که آن هم به دلیل شرایط خاص ایران، تجارت با این کشورها بر اساس آنچه آن‌ها تعیین می‌کردند، انجام می‌شد. برای مثال ایران با صادرات نفت به برخی از کشورها تنها می‌توانست برای بازگشت پول خود از این کشورها کالا وارد کند و کشورها نیز در آن موقعیت قدرت داشتند که ایران را مجبور به این کار کنند. از سوی دیگر امکان ورود برخی از اقلام خاص به کشور به طور کلی وجود نداشت. به همین دلیل بخش‌هایی از این قبیل در این دوران به شدت با آسیب مواجه شدند که صنعت هوایی کشور از جمله این بخش‌ها بود.

در نهایت راهکاری که برای ایران برای واردات کالا وجود داشت، وارد کردن کالاهای مورد نیاز از طریق کشورهای واسطه بود که به دلیل چرخیدن کالا بین چند دست قیمت ورودی کالا به کشور افزایش زیادی پیدا می‌کرد. مهم‌تر از بخش واردات، کوتاه شدن دست تولیدکنندگان ایرانی از صادرات به کشورهایی بود که همواره مشتری برخی از محصولات ایرانی بوده‌اند.

بسیاری از کالاهای ایران از لحاظ ظرفیتی، بسیار مورد توجه کشورهای خارجی بوده است و در این در حالی است که به دلیل مشکلات ایجاد شده در نظام بانکی بر اثر تحریم‌ها و دیگر موارد امکان پیدا کردن بازارهای صادراتی را برای تولیدکنندگان ایرانی با مشکل مواجه می‌کرد.

اما روز سه شنبه در نهایت مهر توافق بر مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ خورد تا با لغو تحریم‌ها ایران زمینه برای تجارت کشور با سایر کشورهای دنیا بیش از پیش باز شود.

برخی کارشناسان معتقدند در بخش تجارت فرامرزی با رفع تحریم بانک‌ها و با احتساب اینکه سالی ۱۰۰ میلیارد دلار مجموع واردات و صادرات ماست، با لغو تحریم شاهد رونق بیشتری در این بخش خواهیم بود.

از سوی دیگر در روزهای اخیر مقامات هندی ابراز امیدواری کرده‌ بودند که دستیابی به توافق هسته‌ای بتواند بار دیگر به از سرگیری روابط تجاری ایران و هند از طریق دریا کمک کند؛ مسئله‌ای که به دلیل اعمال تحریم‌ها از سال ۲۰۱۲ روند آن متوقف شده است.

بر اساس این گزارش، شرکت کشتیرانی ایران وهند که در سال ۱۹۷۵ با هدف برقراری روابط دوجانبه تجاری میان ایران و هند تاسیس شد، در صورت توافق هسته‌ای می‌تواند به فعالیت خود با شرکت‌های ایرانی ادامه دهد. این در شرایطی است که وزارت کشتیرانی هند نیز از دستیابی به چارچوب توافق هسته‌ای حمایت کرده است.

بر اساس آمار، هند دومین واردکننده بزرگ نفت از ایران است و نارندرا مودی، نخست‌وزیر این کشور نیز تامین انرژی را یکی از اولویت‌های دولت خود اعلام کرده است. با توجه به این مسئله به نظر می‌رسد توافق هسته‌ای تاثیر بسزایی در روابط تجاری هند و ایران از طریق کشتیرانی خواهد داشت.

همچنین دولت ترکیه در روزهای اخیر یکی از دلایل حمایت خود از توافق هسته‌ای را توان ترانزیتی کشور ترکیه برای تجارت میان ایران و اروپا دانست. به این ترتیب، ایران که در سال‌های اخیر نیز همواره تلاش کرده که تجارت خود را با ترکیه گسترش دهد، این بار علاوه بر افزایش حجم تجارت خود می‌تواند از ترکیه به عنوان کشوری با پتانسیل ترانزیتی استفاده کند، در عین حال ایران نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی می‌تواند ظرفیتی بسیار مهم در زمینه نقل و انتقال کالا تلقی شود.

ایران در عین حال نشان داده که به رغم وجود تحریم‌ها نیز می‌تواند توفیقات قابل قبولی در بخش تجارت به دست آورد که تجارت خارجی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلاری ایران در سال گذشته حاکی از همین موضوع است.

به این ترتیب با توجه به اینکه صادرات غیرنفتی ایران در سال ۱۳۹۳ با وجود تحریم‌ها حدود ۲۰ درصد افزایش را تجربه کرده است، با برداشته شدن تحریم‌ها بتوان حجم صادرات را به مقدار قابل قبولی افزایش داد.

ایستادگی در مقابل تحریم بزرگترین درسی بود که به جهانیان دادیم

نگاه جامعه جهانی به دلیل شرایطی که ایران به عنوان یک کشور بزرگ دارد و به دلیل وجود صنعتگران، دارا بودن تکنولوژی و فرهنگ بالا مثبت است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در گفتگو با شانا پیرامون توافق ایران و ١+۵ اظهار کرد: به طور کلی ما دو مقطع تاریخی در این چند سال داشتیم که نشان دادیم در عین حالی که از اصول خود کوتاه نمی آییم، به تعامل با جهان علاقه داریم.

حمیدرضا عراقی با بیان این که ایرانیها افراد با منطقی هستند، افزود: نخستین مقطعی تاریخی هشت سال جنگ تحمیلی بود که با وجود این که به ما فشار وارد کردند توانستیم مقاومت کنیم و در پایان تعامل با جهان را قبول کردیم.

وی ادامه داد: این تحریمها نیز همین حالت را داشت و این کشورها تصور می کردند تحریمها باعث می شود تسلیم شویم ولی در عین حالی که تحریمها را بر ما تحمیل کرده بودند، توانستیم توسعه گازرسانی داشته باشیم و رفاه مردم را تامین کنیم.

به گفته معاون وزیر نفت، علاوه بر این موارد، این تحریم‌ها باعث خودکفایی شد و کالاهایی که تا پیش از این از خارج وارد می کردیم، توسط شرکتهای داخلی توانمند ساختیم.

عراقی تاکید کرد: دستیابی به این موفقیت‌ها باعث نمی شود که زمانیکه شرایط جهانی آماده می‌شود و به سوی ما دست دراز می کنند بگوییم که ما آماده نیستیم.

وی با اشاره به تشکیل کمیته سرمایه گذاری در شرکت ملی گاز ایران گفت: پیش از این لایه های مختلف سرمایه گذاری را تعریف کرده و خود را برای ورود به فضای جهانی آماده کرده ایم.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که ایستادگی در مقابل تحریم بزرگترین درسی بود که به جهانیان دادیم، گفت: ما نشان دادیم که می توانیم روی اصول خود بیاستیم و در زمان خود تعامل کنیم.

وی اعلام کرد: اما این موضوعات باعث نمی شود زمانیکه راه تعامل باز است از فرصتهای پیش رو استفاده نکنیم و به طور کلی باید اصل فعالیت‌ها در جهت منافع ملی و مردم باشد.

عراقی با اشاره به مذاکره شرکت‌های فرانسوی با هیئت ایرانی در حاشیه کنفرانس جهانی گاز گفت: شرکتهای دارای تکنولوژی نشان دادند که برای حضور در ایران علاقه دارند.

به گفته وی، وضع کنونی ایران با ٢٠ گذشته متفاوت است و در کشور شرکتهای بزرگ صاحب تکنولوژی و صنعتگران ماهر داریم و هم اکنون به مرحله ای رسیده ایم که با تعامل و سرمایه گذاری مشترک می توانیم انتقال تکنولوژی داده و این تکنولوژی را توسعه دهیم.

معاون وزیر نفت تاکید کرد: ما در بعضی موارد صاحب تکنولوژی هستیم و این تعامل باعث می شود که شرکتهای خصوصی که به دنبال بازار مناسب برای انتقال تکنولوژی هستند وارد ایران شده و با شرکتهای ایرانی شریک (جوینت) شوند.

وی با اشاره به حوزه هایی که زمینه ورود شرکتهای خارجی دارای تکنولوژی وجود دارد، اعلام کرد: ما در حوزه انرژی پیشرفت داشته‌ایم ولی در حوزه بهینه سازی عقب هستیم.

عراقی ادامه داد: به دلیل هزینه بالای برای مصرف انرژی در کشورهای خارجی، آنها به دنبال راه حلهای بهینه سازی و اندازی انرژی از جمله استفاده از کنتورهای هوشمند قرائت از راه دور و سیستم‌های هوشمند بوده و در این مسیر پیشرفت داشته اند.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان این که شرکتهای خارجی بسیار مشتاق هستند که در ایران سرمایه گذاری کنند، گفت: خوشبختانه در مجلس شورای اسلامی قانون خوبی برای سرمایه گذاری خارجی وضع شده که سرمایه آنها را تضمین کرده و این نکته به ما کمک می‌کند.

عراقی ادامه داد: مورد بعدی بحث صادرات گاز به دیگر کشورها است که این کشورها در این حوزه مشتاق هستند و با توجه به ذخایری که ما داریم امکان استفاده از این ظرفیت وجود دارد.

معاون وزیر نفت اظهار کرد: به طور کلی هر پروژه ای که تا پیش از این قرار بود با قیمت اقتصادی از ایران انجام شود به دلیل تحریم‌ها کنسل شده بود با این تفاهم می شود اینها را برگرداند و با این کار، اقتصاد توسعه می‌یابد.

وی تاکید کرد: باید بدانیم که می خواهیم چکار کنیم و اصل را بر این بگذاریم که از این فرصتها برای عزت و منافع ملت ایران استفاده کنیم.

به گفته وی، ما در داخل تکنولوژی داریم و می توانیم از این فرصت‌ها برای انتقال و ارتقا کیفی شرکتهای داخل استفاده کنیم.

true
برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true
false
true

tag heuer aquaracer calibre 5 automatic price tag heuer carrera calibre 1887 price replica watch breitling chronometre aerospace price breitling superocean heritage 46 chronograph replica watches how to change a metal watch band patek philippe double sided watch price replica watches