true
اقتصادتهران: در حالی که در سال ۹۶، بیش از ۶۵ درصد از درآمدهای صادراتی ایران را، صادرات نفت و گاز تشکیل میداد که این میزان در سال ۹۹ به ۴۲ درصد کاهش پیدا کرده است که نشان میدهد ایران در شرایط تحریم توانسته با تمرکز بر صادرات غیرنفتی، وابستگی اقتصاد را به دلارهای نفتی کاهش دهد.
به گزارش ایرنا، بعد از آنکه قیمت نفت در دهه ۵۰ شمسی با افزایش رو به برو شد، بیشترین بودجه کشور بر مبنای دلارهای نفتی بسته میشد. بعد از انقلاب و با آغاز جنگ تحمیلی، اگرچه درآمدهای نفتی کاهش پیدا کرد با این حال همچنان سهم بزرگی از بودجه کشور از فروش و صادرات نفت تامین میشد.
از همان زمان البته بر جدایی بودجه از درآمدهای نفتی تاکید میشد اما در هم تنیده شدن بودجه و نفت با یکدیگر، این اجازه را نمیداد تا سهم نفت از بودجه کمتر شود.
اگرچه این سهم به تدریج کاهش پیدا کرد اما همچنان سهم بزرگی از درآمدهای صادراتی کشور مربوط به نفت و گاز بود.
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که سهم صادرات نفت از درآمدهای صادراتی کشور در سال ۹۶ (که برجام همچنان در حال اجرا بود) ۶۵ درصد بوده است.
در این سال ایران ۶۲.۷ میلیارد دلار صادرات نفتی از کشور انجام شده است. این در حالی است که مجموع درآمدهای صادراتی کشور در این سال ۹۶ میلیارد دلار برآورد میشود.
اما در سال ۹۹، ایران در حالی که به دلیل تحریم و شیوع کرونا با کاهش درآمدهای صادراتی همراه بود که سهم نفت از صادرات نیز با افت همراه شده است.
مجموع درآمدهای صادراتی کشور در سال گذشته از سوی بانک مرکزی، ۴۹.۸ میلیارد دلار اعلام شده که ۲۱ میلیارد دلار آن مربوط به صادرات نفتی است.
مقایسه این اعداد نشان میدهد که سهم نفت از درآمدهای صادراتی از ۶۵ درصد سال ۹۶ به ۴۲ درصد در سال ۹۹ کاهش پیدا کرده است.
همچنین بر اساس این آمار درآمدهای نفتی ایران در سال ۹۹ در مقایسه با سال ۹۶، کاهشی ۶۷ درصد را نشان میدهد. این در حالی است که درآمد صادرات غیر نفتی کشور در سال ۹۹، با وجود تحریمهای همه جانبه و شیوع کرونا تنها ۱۴ درصد کمتر از سال ۹۶ بوده است. در مجموع نیز درآمدهای صادراتی ایران در سال ۹۹ در مقایسه با سال ۹۶، کاهشی ۵۰ درصدی را تجربه کرده است.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=218892
false
true