true
اقتصادتهران: وقتی به نمایندگان مجلس میگوییم «میدانهای مشترک» آنها فوراً میگویند «پارس جنوبی»، حالا فاز ١٢، وارد مدار شده و به ظرفیت پالایشی کامل رسیده تا بزودی به بهره برداری رسمی برسد؛ رئیس کمیسیون صنایع در این باره می گوید: باید همه توان کشور برای میدانهای مشترک به کار گرفته شود.
نمایندگان مجلس پیوسته نگاه ویژه ای به میدانهای مشترک داشته اند، این موضوع درباره پارس جنوبی از شدت بیشتری برخوردار است.
رئیس کمیته نفت و گاز دیگر نماینده مجلس، افزایش تولید و صادرات میعانات گازی را یکی از کالاهای با ارزش پارس جنوبی دانسته و می گوید: کمیسیون انرژی از راهکاری افزایش سرمایهگذاری در پارس جنوبی و میدانهای مشترک حمایت قاطع میکند.
نادر فریدونی، با بیان اینکه تمرکز منابع برای برخی فازها، هزینه بهرهبرداری آنها را کاهش میدهد، می افزاید: در میدان مشترک پارس جنوبی سخن از روز است، زیرا اگر یک فاز از این میدان سریع تر وارد مدار تولید شود، نفع اقتصادی قابلتوجهی برای کشور دارد؛ بنابراین تمرکز منابع برای بهرهبرداری سریعتر، سازنده تلقی میشود.
شمس اله بهمئی، عضو کمیسیون تلفیق مجلس نماینده دیگری است که بر ضرورت توسعه میدانهای مشترک تاکید و اعلام کرده است که هزینه توسعه هر فاز پارس جنوبی در یکسال بازگشت دارد؛ بنابراین محلی را نمیتوان یافت که ضریب بازگشت آن به این میزان باشد.
وی درباره لزوم تعیین منابع پایدار برای شرکت ملی نفت می گوید: منابع توسعه فازهای پارس جنوبی، باید از محلهایی با ضریب بالای پایداری پیشبینی شود؛ از اینرو پس از بازدید اخیر، راهکارهای تقویت منابع در فرایند تنظیم بودجه بررسی میشود؛ زیرا میدانهای مشترک حقوق نفتی مردم ایران است که باید استیفا شود.
غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس بر اولویتبندی فازهای پارس جنوبی تاکید داد و معتقد است که این مهم سبب تسهیل در توسعه این بخش می شود، بهرهبرداری از چند فاز، حاکی از مدیریت و برنامهریزی اثربخش طی یکسال و نیم گذشته در پارس جنوبی است.
این نماینده مجلس در اظهارنظری دیگر در برنامه تلویزیونی این طور می گوید: هزینه توسعه هر یک از فازهای پارس جنوبی یک میلیارد دلار بود که اکنون باوجود برخی شرایط به سه میلیارد دلار افزایشیافته است؛ بااینحال با بهرهبرداری از هر فاز پارس جنوبی ظرف یک سال هزینه اولیه آن بازمیگردد.
تاجگردون تاکید دارد که بازگشت هزینه اولیه و درآمدزایی فازهای پارس جنوبی وضع اقتصادی مردم را بهبود میبخشد.
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامهوبودجه، دیگر نماینده مجلس نیز با اعلام این که اولویتبندی پروژههای پارس جنوبی، اقدامی ارزشمند است، می گوید: مجلس و دولت باید تلاش کنند با جذب منابع بیشتر فازهای باقیمانده را در برنامهای زمانبندی شده، اولویتدار کنند.
رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون بودجه می افزاید: کارهای ارزشمندی بخصوص در فاز ١٢ انجامشده است.
اسماعیل جلیلی، سخنگوی کمیسیون حمایت از دولت ملی هم بر اهمیت تحقق برنامه ها در پارس جنوبی تاکید کرده و می گوید: بیش از نیمی از بخش درآمدی بودجه از محل فروش نفت و میعانات پیش بینی می شود، از این رو تحقق برنامه ها در پارس جنوبی بسیار با اهمیت است
موسی الرضا ثروتی، یکی دیگر از اعضای کمیسیون برنامهوبودجه نیز نسبت به استفاده از تولید داخل در فرآیند توسعه پارس جنوبی تأکید دارد.
عبدالرضا عزیزی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، نیز درباره ضرورت شتاب در توسعه فازهای پارس جنوبی بخصوص فاز ١٢ این مگا پروژه، می گوید: رقابت تنگاتنگی بین ایران و قطر در این منطقه وجود دارد، ازاینرو باید فازهای پارس جنوبی بهسرعت به مرحله بهرهبرداری برسد.
وی با ابراز تأسف از بروز تأخیر در بهرهبرداری فازهای پارس جنوبی در سالهای گذشته معتقد است که «قلب ما از این موضوع به درد آمده است» ازاینرو باید تلاش کرد همه انرژیها متوجه بهرهبرداری از فازهای پارس جنوبی شود؛ زیرا باید دستکم بهاندازه سهم خودمان از منابع موجود بهرهبرداری کنیم.
رضا رحمانی رئیس کمیسیون صنایع نیز بر اهمیت توسعه پارس جنوبی تاکید کرده و می گوید: اگر از من بپرسید، مهمترین پروژه اجرایی کشور چیست؟ در پاسخ میگویم که با اولویتترین پروژه صنعتی در میان همه پروژههای اجرایی و پیش از هر چیز دیگری، توسعه و برداشت از میدانهای مشترک نفت و گاز باید مدنظر قرار گیرد.
رییس کمیسیون صنایع می افزاید: ارزش پروژههای میدانهای مشترک (بهویژه پارس جنوبی به دلیل گستردگی) به میزانی است که چنانچه با فراخوان مردمی سرمایههای کوچک را برای سرمایهگذاری تجمیع کنیم، اجرای آن با ارزش خواهد بود.
وی در باره بهره برداری پیش رو در فاز ١٢ پارس جنوبیٰ می گوید: برای این اقدام قدردانی میکنیم هر چند که این فازها می بایست زودتر به مرحله بهره برداری میرسید از دولت کنونی انتظار دارم با حساسیت بسیار زیادی موضوع استحصال از میدانهای مشترک را پیگیری کند.
رییس کمیسیون صنایع به بازدید خود از پارس جنوبی در دولت گذشته نیز اشاره کرده و می گوید: آن وقت به وزیر نفت گفتم به جلسه غیر علنی بیاید تا اهمیت موضوع را برای نمایندگان تشریح کند.
« ایرادی ندارد، با تشکیل یک صندوق، ٤٠ درصد، سود به آوردگان سرمایه داده شود در برابر این اگر یکسال زودتر پروژههای مشترک راه اندازی شود ظرف این مدت همه هزینههای اولیه را پوشش میدهد و افزون بر این، منابع ما را دیگران نخواهند برد.»
رحمانی با بیان این که دولت باید به عنوان یک اولویت در اقتصاد مقاومتی به فرصت میدان های مشترک نگاه کند، معتقد است که چه پیش از مذاکرات چه بعد از مذاکرات باید میدانهای مشترک اولویت باشد، از این رو پیشانی آنها، پارس جنوبی است.
دولت یازدهم، با اولویت بندی فازهای با پیشرفت بالا توانست با صرف همین منابع محدود، بخش عمده ای از برنامه افزایش تولید گاز را محقق کند.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=17460
false
true