true
اقتصادتهران: چند سالی میشود که کمبود فرش دستباف در خانههای مردم احساس شده و انواع فرشهای ماشینی جای آن را گرفته است. فرش اصیل ایرانی که بسیاری از کشورهای دنیا، ایران را با نام آن میشناسند و از Persian carpet یاد می کنند دیگر کمتری کسی خریدارش است. بیش تر مردم، ارزانی فرشهای ماشینی را به عنوان اصلی ترین دلیل و عامل برای جایگزین کردن آن به جای فرشهای ماشینی عنوان می کنند در حالی که به گفته رییس مرکز ملی فرش ایران، این امر نمیتواند دلیل محکمی برای نخریدن فرش باشد زیرا به دلایل مختلف از جمله حساسیت زا بودن فرش ماشینی و غیر بهداشتی بودن آن، الیاف مصنوعی به کار رفته در فرش ماشینی و قابلیت احتراق داشتن آن و نیز دلایل اقتصادی و تاریخی، فرش ماشینی نمیتواند جایگزین مناسبی برای فرش دستباف باشد. این در حالی است که فرش دستباف به عنوان نماد و هویت مردم ایران زمین شناخته می شود و به همین دلیل قرار است تسهیلاتی برای خریداران فرش دستباف ارائه شود.
در همین رابطه، حمید کارگر، رییس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به آن که مقدمات اعطای تسهیلات فراهم شده است، گفت: طبق مذاکراتی که در این خصوص صورت گرفته مقرر گردیده تا صندوق مهر امام رضا(ع) تسهیلاتی را در اختیار خریداران فرش دستباف قرار دهد.
وی افزود: البته تا کنون جزییات کار مشخص نشده و ما مشغول آماده کردن شرایط و اوضاع برای تحقق این امر هستیم.
اما جالب آن که، ظاهراً عزم مسوولان دولتی برای بازگشت دوباره فرش دستباف به خانهها و حتی مراکز دولتی جزم شده است به طوری که در این رابطه وزیر صنعت، معدن و تجارت، چندی پیش در نامهای خطاب به معاون اول رییس جمهوری خواهان بکارگیری و استفاده از فرش دستباف در مراسمها و تشریفات دولتی و نیز برای میهمانان خارجی شده است.
تاجران آمریکایی بهمن ماه در ایران
از سوی دیگر رئیس مرکز ملی فرش ایران از سفر تاجران آمریکایی به ایران در بهمن ماه امسال خبر داد و گفت: هیات تجار آمریکایی که ترکیبی از بازرگانان و پژوهشگران فرش دستباف هستند، به کشورمان میآیند.
وی گفت: براساس هماهنگیهای انجام شده، هیاتی از تجار و بازرگانان آمریکایی قرار است در نیمه دوم امسال و به احتمال زیاد، بهمن ماه به ایران بیایند که در این هیات، ترکیبی از بازرگانان و پژوهشگران فرش دستباف حضور دارند. بر این اساس، هدف ما این است که پیوند مجدد فرش دستباف ایران با بازار سنتی آمریکا، دوباره حفظ شود و صادرات ایران به این کشور رونق گیرد.
رئیس مرکز ملی فرش ایران افزود: بر این اساس در بازدیدی که تجار آمریکایی از ایران خواهند داشت، تور آشنایی با بافت فرش دستباف برگزار خواهد شد و بازدیدی هم از مناطق فرش دستباف خواهند داشت، ضمن اینکه برنامههای متنوعی از جمله بازدید از بازار بزرگ فرش تهران و موزه فرش برای آنها تدارک دیده شده است.
وی تصریح کرد: ظرف دو سه سال اخیر، فرش دستباف ایران با دشواریهای مختلفی مواجه شده و صادرات در فاصله سال های ۹۱ و ۹۲ به شدت افت داشته است اما از سال ۹۳ به مرور روند افزایش صادرات فرش دستباف ایرانی آغاز شده و در پایان سال ۹۳ صادرات فرش دستباف به ۳۳۰ میلیون دلار و به وزن ۵ هزار و ۱۰۰ تن رسیده است که در مقایسه با پایان سال ۹۲ که صادرات به ۳۱۲ میلیون دلار رسیده بود، رشد را تجربه کرد.
به گفته کارگر، این کاهش متاثر از عوامل مختلفی از جمله تورم داخلی، بالا رفتن بهای مواد اولیه داخل، پرداخت نقدینگی به قالیبافان و خروج بخشی از تولیدکنندگان قالیباف از دایره تولید نیز از جمله این کاهش صادرات بوده است، ضمن اینکه تحریم فرش دستباف ایران از سوی آمریکا نیز مسبب دیگر پایین آمدن میزان صادرات فرش دستباف بوده است.
وی در پاسخ به پرسش مهر اظهار داشت: با توجه به زمینههای مثبت سیاسی که در کشور ایجاد شده است، صادرات فرش دستباف ایران هم رونق گرفته و این امر، نویدبخش روزهای خوب برای صادرات فرش دستباف ایرانی است تا جایی که پیش بینی می شود صادرات فرش دستباف ایران به ۵۰۰ میلیون دلار برسد.
رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: اگرچه در دو سه ماه اخیر و به نوعی از ابتدای سال ۹۴، صادرات فرش دستباف به شدت با کاهش مواجه شده که دلیل آن نیز کاهش کل صادرات غیرنفتی بوده، این در حالی است که به نظر می رسد این دورخیزی برای جهش صادراتی فرش دستباف باشد.
به گفته کارگر، هم اینک فرش دستباف ایرانی به ۸۰ کشور دنیا صادر می شود اما آنچه که از تجار و بازرگانان فرش دستباف برمی آید، اشتیاق نسبت به صادرات فرش به بازار آمریکا به شدت افزایش یافته است و انتظار می رود جهش صادراتی به آمریکا آغاز شود.
رئیس مرکز ملی فرش ایران در ادامه از برگزاری بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی فرش دستباف از یکم تا هفتم شهریورماه خبرداد و گفت: این رویداد به طور قطع بزرگترین رویداد بین المللی و جهانی فرش دستباف است، چراکه در هیچ زمانی در هیچ کجای دنیا، تولیدکنندگان و عرضه کنندگان، تجار و صادرکنندگان فرش دستباف گردهم نمی آیند؛ بنابراین فرصت مناسبی است تا بتوان مجدد بازار صادراتی فرش دستباف ایرانی را احیا کرد.
وی ادامه داد: در این نمایشگاه که بیش از ۳۰ هزار مترمربع فضا دارد، ۷۰۰ تولیدکننده و صادرکننده فرش دستباف حضور خواهند داشت و بر این اساس، دعوت از بازرگانان و تجار خارجی فرش دستباف با هماهنگی سفارتخانه های ایران در خارج از کشور نیز صورت گرفته است. بر این اساس، ۷۱ بازرگان شامل ۵۴ بازرگان غیر ایرانی و ۱۷ ایرانی مقیم خارج شهریورماه به ایران خواهند آمد و از نمایشگاه بازدید می کنند.
به گفته کارگر، بازرگانانی از کشورهای چین، ژاپن، آذربایجان، ازبکستان، پاکستان، امارات، هند، کویت، دانمارک، سوئد، کرواسی، چک، یونان، آلمان، روسیه، رومانی، آفریقای جنوبی، امریکا، اروگوئه در این نمایشگاه حضور خواهند یافت.
وی افزود: پیرو انعقاد تفاهم نامه ای با صندوق ضمانت صادرات ایران و مرکز ملی فرش، تسهیل و بسترسازی بهتر صادرات فرش دستباف ایرانی صورت خواهد گرفت که در این راستا نشستی با صادرکنندگان فرش دستباف برگزار خواهد شد، ضمن اینکه پنجمین جشنواره انتخاب فرش برتر نیز برگزار می شود. در کنار این، از ویکی فرش دستباف هم رونمایی می شود.
افزایش صادرات فرش، سخت اما شدنی است
بنابر آمارهای موجود، تا پیش از سال ۲۰۱۰ حجم صادرات فرش دستباف ایران به آمریکا بالغ بر ۸۲ میلیون دلار بود که این حجم، ۱۶٫۵ درصد از کل صادرات کشور بود اما در سالهای پس از آن و به دلیل تشدید تحریمها، صادرات فرش ایران به آمریکا کاهش یافت و به جای آن فرش های چینی روانه آنجا شد. در این خصوص کارگر معتقد است: اگرچه رسیدن به آن حجم از صادرات و حتی بیش تر از آن امکانپذیر است اما در یکی دو سال آینده این امر شاید محقق نشود و از سوی دیگر تغییر ذائقه آمریکاییان نیز در این سالها کمک میکند که فرش ایرانی دوباره بتوان جای خود را در بازار صادراتی به آمریکا باز کند.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=25741
false
true