true
اقتصادتهران: وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: نظام ارجاع و پزشکی خانواده در حال پیشرفت است و تا نیمه اول سال ۹۹ کل کشور تحت پوشش نظام ارجاع، پزشکی خانواده و راهنماهای بالینی قرار میگیرد.
سعید نمکی شامگاه شنبه در یک برنامه تلویزیونی ضمن تبریک روز پزشک و روز داروساز و هفته دولت افزود: اولین زیرساخت مورد نیاز طرح تحول سلامت، پرونده الکترونیک سلامت، نظام ارجاع، پزشکی خانواده و اعمال راهنماهای بالینی بود. در این زمینه ۶۰۰ راهنمای بالینی ابلاغ شد و با وجود ریل پرونده الکترونیک سلامت میتوان این راهنماهای بالینی را اجرا کرد.
اجرای پرونده الکترونیک سلامت
نمکی درباره اجرای پرونده الکترونیک سلامت گفت: در ۱۸ اسفند ۹۷ قول دادم که یکی از برنامههای بر جای مانده و تکالیف قانونی با عنوان پرونده الکترونیک سلامت را به سرانجام برسانم که با همت همکارانم محقق و تا پایان بهار ۹۸ عملیاتی و در اولین روزهای تیر ماه توسط رئیس جمهوری افتتاح شد. پرونده الکترونیک سلامت یک ریل بسیار مهم در نظام سلامت است که پیوست آن میتواند نظام ارجاع، پزشکی خانواده و راهنماهای بالینی باشد.
وی ادامه داد: در حال حاضر برای کل مردم ایران پرونده الکترونیک سلامت داریم و مراحل نهایی آن از نظر دسترسیهای امنیتی، محرمانه بودن اطلاعات پزشکی مردم و بهداشتی و درمانی میگذرد. این پرونده به نرم افزاری در موبایل متصل میشود تا هر شهروند ایرانی از طریق صفحه تلفن هوشمند خود به این پرونده وارد شود.
وزیر بهداشت بیان کرد: کارت سلامت برای شهروندان مبتنی بر کد ملی و شناسه پرونده الکترونیک سلامت است که افراد با این کارت میتوانند به همه جا مراجعه کنند و در تلاش هستیم که این کارت حداقل بین ۷۵ میلیون ایرانی توزیع شود.
وی اظهار داشت: قسمت عمده خدمات بهداشتی و درمانی در مراکز دولتی و به بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت و سازمان تامین اجتماعی ارائه میشود. نقصی در پیوستن بخش خصوصی به پرونده الکترونیک سلامت وجود داشت و با برنامه ریزی انجام شده تا پایان شهریور ماه بخش خصوصی نیز به طور کامل به پرونده الکترونیک سلامت متصل میشود. پرونده الکترونیک سلامت برای همه مردم ایران و حتی اتباع خارجی ثبت شده در کشور ایجاد شده است. اگر فردی به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کرده و پرونده الکترونیک سلامت برای او تشکیل نشده باشد، میتواند با ارائه کد ملی، پرونده الکترونیک خود را تشکیل دهد، اما این در شرایطی است که همه افراد کد ملی ثبت شده دارند و همه کد ملیها دارای پرونده الکترونیک هستند.
نمکی گفت: امضای الکترونیک برای اجرای نسخه الکترونیکی نیز با همکاری سازمان نظام پزشکی اجرایی میشود.
ادامه طرح تحول با تقویت بستههای آن
وزیر بهداشت اظهار داشت: طرح تحول سلامت به عنوان یکی از طرحهای بسیار کاربردی توسط همکاران ما پیگیری شد. این طرح بستههای متفاوتی داشت که یکی از این موارد کاهش پرداخت از جیب مردم به خصوص در هزینههای کمرشکن بستری بود که به سرعت این بسته را پیش میبریم و در شرایط اقتصادی کنونی حمایت بیشتری از مردم انجام میدهیم و در تلاشیم پرداخت از جیب را کاهش بدهیم.
وی افزود: بسته دیگر ماندگاری پزشک بود که آن را هم تقویت میکنیم و به دنبال تشویق پزشکان برای ماندگاری در نقاط محروم هستیم. بسته دیگر حمایت از بیماران صعب العلاج بود که به شدت دنبال میشود. مکانیزمی را دنبال میکنیم که داروی این بیماران سادهتر به دست آنها برسد.
نمکی بیان کرد: درباره توسعه زیرساختهای نظام سلامت هم بسته مربوطه را دنبال میکنیم. از زمانی که به وزارت بهداشت آمدم اولویت توسعه را به نقاط کمتر برخوردار بردیم. با حدود ۶ هزار تخت بیمارستانی در نقاط محروم و کمتر برخوردار به خصوص در استانهای مرزی افتتاح میشوند. حدود ۱۰۰ اورژانس، ۱۴۰ کلینیک برای سطح دو و تخصصی در حال آماده شدن است. در طرح تحول سلامت حدود ۶۰۰ پروژه بهداشتی اعم از خانه بهداشت، زیستگاه برای پزشکان، مراکز بهورزی و غیره هم امسال به بهره برداری میرسد.
تقدم پیشگیری بر درمان
وزیر بهداشت اظهار داشت: کار دیگری که در تکمیل طرح تحول سلامت انجام دادیم، آغاز گام دوم یعنی تقدم پیشگیری بر درمان و تقدم درمان سرپایی بر بستری است. یعنی کاری کنیم که اولا مردم بیمار نشوند و ثانیا اگر بیمار شدند، بیماری آنها به موقع تشخیص داده شود تا کارشان به آی سی یو و سی سی یو نکشد.
هزینه پویش ملی فشار خون کمتر از ۵ تخت بیمارستانی بود
نمکی درباره پویش ملی کنترل فشار خون بیان کرد: در سال ۹۶ بر اساس آمارها، ۳۸۰ هزار مرگ داشتیم که از این میزان ۳۱۳ هزار مورد به دلیل بیماریهای غیرواگیر بود. در میان این موارد ۹۷ هزار مرگ به دلیل بیماری پرفشاری خون و موارد مرتبط با آن اتفاق افتاد. این مورد به دلیل افزایش مرگ و میر به عنوان اولویت قرار گرفت و پویش ملی کنترل فشار خون را در سطح کشور به کمک دستگاههای مختلف و رسانهها اجرا کردیم.
وی ادامه داد: این پویش ابتدا هزینه زیادی نداشته و فواید بسیاری داشت. کل هزینه ما برای این پروژه کمتر از ۵ تخت بیمارستانی بود و پول جدیدی به هیچ دانشگاهی داده نشد. قرار بود در جمعیت ۳۰ تا ۷۰ ساله که ۴۰ میلیون نفر بودند، حداقل ۵۰ درصد کنترل شوند. زیرا بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا از بیماری خود اطلاعی نداشتند و زمانی متوجه میشدند که به علت سکته به بیمارستان مراجعه میکردند.
وزیر بهداشت افزود: همدلی فراوانی در پویش ملی کنترل فشار خون دیده شد و در نتیجه به جای ۲۰ میلیون جمعیت هدف، فشار خون ۳۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر را بسنجیم و بیش از ۲ میلیون نفر را پیدا کردیم که از فشار خون خود اطلاعی نداشتند. همچنین ۱۰ میلیون نفر در مرز عبور خط قرمز به سمت فشار خون بالا بودند. این افراد باید مراقبت شوند تا در آینده دچار بیماریهای هزینه بردار نشوند. این افراد با پرونده الکترونیک سلامت ردیابی میشوند و مدل آموزشها و سبک زندگی را کنترل میکنیم.
کنترل بیماریهای غیرواگیر نیازمند همکاری بین بخشی است
نمکی گفت: کنترل بیماریهای واگیر خیلی نیاز به همکاری بین بخشی ندارد، اما وزارت بهداشت چقدر از پس کنترل حوادث جادهای و بیماریهای غیرواگیر بر میآید. کنترل بیماریهای غیرواگیر نیازمند مشارکت بین بخشی است و اگر همه بخشها در صحنه نباشند، وزارت بهداشت به تنهایی از پس آن بر نمیآید.
از پاویون فرودگاه سفر نمیکنم
وزیر بهداشت بیان کرد: از لحظه آغاز سفر تا انتها از مردم جدا نمیشوم و از پاویون سفر نمیکنم. در مدتی که در فرودگاه هستم اکثر مردم با من صحبت میکنند و در استانها نیز همواره در را روی مردم باز میگذارم و خیلی جاها هم سرزده میروم. به این علت که با نگاه کارشناسی میروم، پنهان کردن مسائل از چشم من کار سادهای نیست.
وی ادامه داد: وقتی به مراکز بهداشتی و درمانی میروم، اکثر کارها را در ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ارزیابی میکنم. از طرفی سفرهای استانی برای ما درس آموز و برای مردم هم خوشحال کننده است که مسئولان را در کنار خود میبینند و احساس قوت قلب میکنند.
نمکی افزود: اگر جایی قصور یا تقصیری مشاهده شود هم برخورد میشود که اثرات خود را دارد.
توجه ویژه به حوزه غذا
نمکی بیان کرد: غذا به شدت باید از دارو مهمتر جلوه کند. همکاران من در سازمان غذا و دارو در زمینه استاندارد غذا تلاش میکنند و اگر جایی مهر غذا و دارو خورده، کنترلها انجام شده است. از طرفی در حوزه بهداشت محیط در زمینه امنیت و سلامت غذا مراقبت میکنیم. در حال حاضر تیمهای بهداشت محیط به دستگاههای قابل حمل مجهز هستند تا آلودگیهای میکروبی و شیمیایی را در محل عرضه غذا کنترل کنند. ۳ هزار گروه بهداشت محیط مجهز به این دستگاهها هستند.
وی ادامه داد: نکته مهمتر عادات بد غذایی است که خیلی به سازمان غذا و دارو ارتباط ندارد و باید اصلاح شود. مثلا در کشور ما مصرف نمک بیش از ۲ برابر مصرف جهانی است. این موضوع به عادتهای غذایی و تغذیه مردم به دلیل اقلیم و سرزمین بر میگردد و در گذشته میزان تعریق در کشور ما بالا بوده است. پدران ما با مصرف نمک باعث میشدند که دچار کمبود سدیم نشوند و حالا ما که در سایه کار میکنیم، باز همان عادت را ادامه میدهیم. این مسائل باید با آموزش به مردم برطرف شود. به دنبال این هستیم که مصرف نمک را تا سال آینده حداقل ۳۰ درصد کم کنیم.
وزیر بهداشت افزود: آنچه به عنوان مهر سازمان غذا و دارو روی مواد غذایی ثبت شده، یعنی مراحل مختلف استاندارد را طی کرده است.
نمکی درباره ماجرای دستگیری متخلفان در سازمان غذا و دارو اظهار داشت: من با دستور رئیس جمهوری به محض ورود به وزارت بهداشت، شفاف سازی را آغاز کردم. این کار نه فقط در غذا و دارو، بلکه در معاونت درمان هم انجام شد. چند مشکل در سازمان غذا و دارو وجود داشت. اول اینکه برخی از امکانات ویژه در این سازمان استفاده میکردند و کارمندانی در آنجا به برخی تولیدکنندگان یا واردکنندگان سرویسهای خاص میدادند. در زمینه ارز هم ابهاماتی وجود داشت که چند گروه برای بررسی گذاشتیم که برخی ارز را در جای خود هزینه نکرده بودند و برخی ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی گرفته و ارز را در بازار آزاد فروخته بودند.
وی ادامه داد: در ۲ هفته گذشته ۵ مورد از متخلفان در سازمان غذا و دارو به مقامات قضایی معرفی شدند و پیگیری قضایی در حال انجام است و زمانی که به صدور رای برسد، به مردم اعلام میشود. رسیدگی ما به این پروندهها ادامه دارد. زیرا پیچیدگیهایی در این زمینه وجود دارد و به دنبال این هستیم که حقی از کسی ضایع نشود. برخی افراد مدارکی داشتند و گفتند که مدارک را میآورند که برای این افراد مهلت دادیم. برخی توانستند تا پایان مرداد ماه به ما اثبات کنند و برخی دیگر نتواستند که فهرست اسامی این افراد هم به مقامات قضایی اعلام میشود.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=163723
false
true