true
اقتصادتهران: پارک ملی کویر گرمسار یکی از بزرگترین و قدیمی ترین مناطق حفاظت شده ایران با بیش از ۲۲۰ گونه جانوری و پرندگان همچون دیگر مناطق ایران در زیر تیغ تهدید خشکسالی، فرسایش بادی و کم توجهی ها در حال احتضار است.
به گزارش ایرنا، پارک ملی کویر یکی از بزرگترین و قدیمیترین مناطق حفاظت شده ایران است که بیشتر وسعت آن در شهرستان گرمسار و بخشهای کوچکی هم در استانهای تهران، قم و اصفهان واقع شده است.
این منطقه حدود ۶۷۰ هزار هکتار وسعت دارد که ۴۲۰ هزار هکتار آن پارک ملی و ۲۵۰ هزار هکتار منطقه حفاظتشده است.
منطقه کویر در سطح کره زمین یکی از چند نقاطی است که بهعنوان ذخیرهگاه کره زمین باید مورد حفاظت قرار گیرد. منطقه کویر از سال ۱۳۴۳ ‘کانون شکار ایران’ که بعدها به سازمان حفاظت محیط زیست تبدیل شد، قرار گرفت و از سال ۱۳۵۵ به رده حفاظتی بالاتر پارک ملی ارتقا یافت، در سال ۱۳۵۷ با کاهش بخشهایی از شمال و افزایش بخش هایی در جنوب، مساحت آن به ۶۷۰ هزار کیلومترمربع رسید و در سال ۶۱ با توجه به شرایط اقتصادی، اجتماعی و امکانات و تواناییهای حفاظتی به ۲ قسمت پارک ملی به وسعت ۴۲۰ هزار هکتار شامل منطقه سیاه کوه، نخجیر، سفید آب و همه ارتفاعات و تپه ماهورها و دشتهای مجاور آن و منطقه حفاظت شده کویر به مساحت ۲۵۰ هزار هکتار شامل دشتهای مکوش، سیاه پرده، پرده زرد و ارتفاعات دوازده امام و نره خرکوه تقسیم شد و تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان قرار گرفت.
مناسبترین راه ورودی منطقه از طریق راه آسفالته ورامین، پیشوا تا یک کیلومتری ایستگاه راه آهن ابردژ ادامه دارد و از مسیر جاده شنی قلعه بلند، عسگرآباد، حصار گلی به پاسگاه محیطبانی مبارکیه میرسد و وارد پارک ملی کویر میشود.
پارک ملی کویر دارای اقلیم خشک و بیابانی است و بیشتر بارندگی آن در ماههای آبان تا اردیبهشت ماه صورت میگیرد، متوسط میزان سالانه باران در منطقه ۱۵۰ میلیمتر است، به طور معمول گرمای شدید از اوایل خرداد تا پایان مهر در منطقه ادامه دارد.
دریاچه نمک که تنها دریاچهای است که در جوار پارک قرار دارد، یکی از بزرگترین شورهزارهای ایران است، این دریاچه حالت مثلثی دارد که رأس آن در شمال قرار گرفته و وسعت آبگیر دریاچه حدود ۲هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع و مرز غربی پارک ملی کویر را تشکیل میدهد، آب این دریاچه بسیار شور است و در هنگام غروب از قله سیاه کوه منظره بسیار زیبایی دارد، دریاچه نمک حوزه آبگیر بسیاری از رودخانههای مرکزی ایران است و اطراف آن باتلاقهای زیادی وجود دارد. هر چند هیچ نوع آبزی در آب این دریاچه وجود ندارد، زمستانها تعداد قابل توجهی از پرندگان مهاجر آبزی به این دریاچه و رودهای اطراف آن روی میآورند. در سالها پیش، تابستانها تعدادی فلامینگو در نواحی جنوبی آن دیده میشد.
پارک کویر دارای چشمه ها و نهرهایی است، از جمله آن ها میتوان به چشمه سفیدآب در نزدیکی محیطبانی سفید آب، چشمه آبشار نمکی در نزدیکی ملک آباد و چشمه سیاه کوه در نزدیکی محیط بانی سیاه کوه اشاره کرد.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=119653
false
true