true
اقتصادتهران: پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF موافقان و مخالفانی دارد اما به اعتقاد برخی استادان اقتصاد دانشگاه گنبدکاووس، پیوستن به این نهاد با هدف توسعه مبادلات تجاری و بانکی با دیگر کشورها، لازمه استمرار مبادلات تجاری و اقتصادی کشورمان است.
به گزارش اقتصادتهران، سه عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه گنبدکاووس در گفت و گو با ایرنا معتقدند که نپیوستن به گروه ویژه مالی و قرار گرفتن در “فهرست ریسک بال” یا لیست سیاه این سازمان بین دولتی، با توجه به تحریم اقتصادی فعلی، اثرات سویی بر فعالیتهای اقتصادی و تجاری و نیز مبادلات بانکی بین المللی ایران حتی با کشورهای دوست و همسایه مانند چین، روسیه، عراق و ترکیه خواهد گذاشت.
نپیوستن به FATF حتی هزینه دور زدن تحریم ها را بیشتر میکند
استاد رشته علوم اقتصادی، اقتصاد پولی، دانشگاه گنبدکاووس به ایرنا گفت: برای پیوستن یا ملحق نشدن به FATF بین مخالفان و موافقان مباحث زیادی صورت گرفته و مخالفان معتقدند پیوستن به این گروه مالی سبب میشود آمریکا و دشمنان کشورمان با سوء استفاده از اطلاعات مربوط به تجارت و مراودات مالی ایران فضا را برای تحریم بیشتر ایران فراهم کنند و شرکای تجاری ایران را برای قطع یا محدود کردن روابط تجاری با کشورمان تحت فشار قرار دهند.
محسن محمدی خیاره افزود: از طرف دیگر موافقان همکاری ایران با گروه ویژه اقدام مالی میگویند ملحق نشدن به این گروه زیانهای به مراتب بیشتری دارد زیرا نه تنها مبادلات مالی و بانکی کشورها را با ایران محدود میکند و اقتصاد را به سمت رکود میبرد، بلکه هزینههای دور زدن تحریمها با گذشت زمان بسیار بیشتر خواهد شد.
وی بیان کرد: به باور عده زیادی از سیاستمداران، رفع تحریمها مقدم بر پیوستن به FATF است چرا که در صورت پیوستن به این گروه، ممکن است اعمال تحریمهای آمریکا مانع از گشایش مراودات تجاری با سایر کشورها شود اما این نکته را نباید از یاد برد که نپیوستن به این گروه مالی نیز میتواند بهانه را برای تحریمهای جدید بیشتر کرده و همراهی دیگر کشورها با این تحریمها به دنبال آورد.
وی با مطرح کردن این پرسش که آیا واقعا پیوستن به FATF ، باعث گشایش تجاری و کم شدن فشار تحریمهای استکبار جهانی خواهد شد؟ اضافه کرد: اگر کشوری پس از چند مرحله ارزیابی به تراز معیارهای اف ای تی اف نرسد، به طور بالقوه در فهرست سیاه قرار میگیرد و دیگر به آسانی نمیتواند در شبکه بانکی بین المللی پرداخت و دریافت فرامرزی داشته باشد.
محمدیخیاره نخستین پیامد قرار گرفتن در لیست سیاه FATF را سختتر شدن دستیابی حتی به کانالهای مجاز مانند غذا و دارو دانست و گفت: قرار گرفتن در فهرست سیاه گروه اقدام مالی همچنین دریافت و پرداخت مالی را حتی در “اینستکس” اتحادیه اروپا و یا کانالهای ویژه چین و روسیه بسیار سخت و حتی ناممکن خواهد کرد که اگر داد و ستدی نیز انجام شود باید از کانالهای غیرمتعارف صورت گیرد که این امر بنابر شواهد موجود، گرانتر شدن حداقل ۲۰ تا ۲۵ درصد قیمت ها را به همراه خواهد داشت.
وی کاهش بیشتر ارزش پول ملی را از دیگر پیامدهای عدم پیوستن به اف ای تی اف دانست و اضافه کرد: کنوانسیون پالرمو که از پیمان نامههای سازمان ملل متحد است، رده ایران را در رتبه بندی اعتبار اقتصادی سازمانهای بین المللی پایینتر خواهد کشید و این امر اقتصاد و پول در ایران را باز هم بیارزش تر و ارز خارجی را گرانتر خواهد کرد.
این استاد رشته اقتصاد پولی دانشگاه گنبدکاووس پیامد چهارم نپیوستن به FATF را فرار سرمایه از کشور به دلیل تداوم کاهش ارزش پول ملی دانست و تصریح کرد: تحقق این امر، دلیلی بر رکود در تولید و بیکاری و از دست رفتن قدرت خرید مردم است و حتی پیامدهای منفی آن ممکن است معاملات بورس را نیز دستخوش تغییر کند.
وی با اشاره به بررسی دوباره پیوستن ایران به FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام، تاکید کرد که باید از این فرصت برای پیوستن به اف ای تی اف استفاده کرد زیرا زیانهای نپیوستن به این گروه ویژه اقدام مالی آنگونه که اشاره شد به مراتب بیشتر از زیان پیوستن به آن است.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=206189
false
true