true
سیاستگذار پولی در چارچوب اقتصاد مقاومتی موظف است از طریق نظارت و هدایت فعالیتهای بانکی، تنظیم اعتبارات، حفظ ثبات قیمتها، حفظ ارزش پول، کنترل دقیق امور ارزی، هدایت سپردهگذاریها به سوی سرمایهگذاریهای مولد را اعمال کند.
با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری که در چندین نوبت بحث اقتصادی مقاومتی را مورد تأکید قرار دادهاند و عنوان کردهاند، دشمن اقتصاد مملکت را هدف قرار داده و در مقابل، ایشان هم راهکارهای مبارزه با آن را نیز بارها گوشزد داشتهاند. ایشان با آگاهی کامل از جنگ اقتصادی دشمنی و اهداف آنها از تشدید فشارها و تحریمها علیه ایران، همواره تلاش کردند به ارائه برنامهها و الگوهای مناسب جهت مقابله با این فشارها و تحریمهای دشمنی، آنچه بیش از پیش در سخنان مقام معظم رهبری در امور اقتصادی بر آن تأکید شده به خصوص در دیدار با نمایندگان مجلس، بحث اقتصاد مقاومتی است، البته لازم به توضیح است که اقتصاد مقاومتی به هیچ وجه اقتصاد ریاضتی نبوده و برای رویارویی و تقابل با اقتصاد وابسته و مصرف کننده و مصون ماندن از جذر و مدهای اقتصادی جهانی تعریف میشود.
اقتصاد مقاومتی یعنی تشخیص حوزههای فشار و متعاقباً تلاش برای کنترل و بیاثر کردن آنها و در شرایط آرمانی تلاش برای تبدیل این فشارها به فرصت است. اقتصاد مقاومتی در راستای کاهش وابستگیها و تأکید روی مزیتهای تولید داخل و تلاش بر خود اتکایی است.
در این راستا سیاستگذاریهای اقتصادی و پولی کشور باید به گونهای باشد که کشور را از مسیر سنگلاخ و دشوار به سلامتی به نقطه هدف و آرمانی برساند. یکی از الزامات اقتصاد مقاومتی، مردمی کردن اقتصاد است که حائز اهمیت بوده و در ابلاغ سیاستهای اصل 44 نیز به آن اشاره شده است.
با توجه به اینکه هدف اقتصاد مقاومتی بازسازی و احیای اقتصاد ملی است، لذا سیاستگذاریهای پولی باید به گونهای باشد که بخش خصوص را توانمند کرده و به تشویق فعالیتهای اقتصادی بینجامد.
کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، فعال نمودن سیستم بانکی براساس سیاستهای بانک مرکزی و هماهنگی آن با بازارهای سرمایه به عنوان اساسیترین محل تأمینی نقدینگی مورد نیاز واحدهای تولیدی، اتخاذ سیاستهای پولی معتبر و با ثبات و اصلاح قوانینی دست و پا گیر بانکی از دیگر الزامات اقتصاد مقاومتی در مقطع فعلی است و در یک جمله اقتصاد مقاومتی زمینهساز رونق و استقلال اقتصادی مملکت است.
*اثر سیاستهای پولی بر نظام بانکی کشور
سیاستگذاریهای پولی در تمام کشورها حائز اهمیت بسیاری است در کشور ما که یک اقتصاد بانک محور است، سیاستهای پولی نقش زیادی در مسیر اقتصاد کشور دارد.در این راستا سیاستگذار پولی وظیفه مهمی دارد که این وظیفه مهم را از طریق نظارت و هدایت فعالیتهای بانکی، تنظیم اعتبارات، حفظ ثبات قیمتها، حفظ ارزش پول، کنترل دقیق امور ارزی، هدایت سپردهگذاریها بسوی سرمایهگذاریهای مولد، اعمال کند.
از طرف دیگر دولت به عنوان مجری سیاستهای مالی میتواند با کنترل هزینههای عمومی با تغییر در منابع درآمدی خود از قبیل مالیاتها و فرش نفت، بر تولید و رشد اقتصادی اثرگذار باشد.
محسن پدرام، عضو هیات مدیره بانک قرضالحسنه مهر ایران
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=8540
false
true