true
بار جدیدی بر دوش بیمههای بدهکار گذاشته شد. از زمانی که دولت بودجه 92 را تحویل مجلس داد، بحث 2200 میلیارد تومان یارانه دارو مطرح شد که دولت گفته بود کنج بودجه گذاشته که جبران گران شدن دارو را بکند.
ماجرا این بود که بانک مرکزی اعلام کرد قرار نیست دیگر به کالایی ارز مرجع تخصیص دهد و در این صورت دارو هم که یکی از ارزبگیرها بود، با تفاوت قیمت ارز گران میشد؛ بیشتر از گران شدنهای به روال هر سال، طوری که برای مثال قیمت سه، چهار مورد داروی قلب از 11 هزار تومان در عرض چند ماه به 70 هزار تومان رسید.
در این چند ماه بیماران هر بار که برای تامین داروی خود به داروخانه مراجعه میکردند با قیمت تازهای روبهرو میشدند که گاهی چند برابر قیمت قبلی بود. تمهیدی که دولت اندیشیده بود چه بود؟ پرداخت یارانه که از همان ابتدا چگونگی تقسیمش مورد بحث بود. اما این تنها مشکل نیست.
در این مدت بیماران بسیاری از جمله بیماران خاص نتوانستند داروی مورد نیاز خود را تهیه کنند چون شرکتهای دارویی برای پرداخت ارز به گمرک برای ترخیص داروها با مشکل مواجه بودند؛ مشکلی که قرار است حلش به بیمهها سپرده شود.
شمسعلی رضازاده، معاون سازمان غذا و دارو میگوید: «در صورتی که بیمهها مطالبات خود را پرداخت کنند، این مطالبات در اختیار شرکتهای پخش دارو قرار میگیرد و از این طریق به شرکتهای دارویی میرسد و با رفع مشکل نقدینگی این شرکتها زمینه ترخیص این داروها فراهم میشود.
البته هنوز منبع تامین مالی جبران این کمبود نقدینگی در بیمهها مشخص نشده است.» به گفته معاون غذا و دارو قرار است نه فقط به جیب بیماران خاص بلکه به بیمهها هم یارانه تزریق شود تا اوضاع بازار دارو که در این چند ماه نابسامان شده و از مردم تا داروخانهها، شرکتها و بیمارستانها را دچار مشکل کرده، کمی برطرف شود.
رضازاده میگوید: «سرانجام به این نتیجه رسیدیم که بهتر است پرداخت این یارانه از طریق بیمهها به دست بیماران برسد. با این حال بخشی از این یارانه برای افرادی که داروهای خود را با قیمت جدید تا اول مرداد خریداری کردهاند از طریق وزارت بهداشت و با استفاده از شماره حساب سرپرست خانوار بیماران محاسبه و به حسابشان پرداخت میشود.»
وظیفه توزیع یارانه دارو درحالی به بیمهها سپرده میشود که بدهیهای آنچنانی به وزارت بهداشت دارند و بیمارستانها و داروخانهها مدتهاست طلبشان از بیمهها وصول نشده است. بماند که واریز بخشی از یارانه به حساب سرپرستان خانوار هم حکایتی است.
با این وجود عبدالرحمان رستمیان، نایبرئیس کمیسیون بهداشت به آرمان میگوید: «این مبلغ در ردیف خاص بودجه و نشاندار است و نظارت میشود جای دیگری هزینه نشود.»
چند بیمار صعبالعلاج؟
هفته گذشته وزیر بهداشت اعلام کرد که تا هفته بعدش، مابهالتفاوت قیمت دارو به حساب بیماران خاص ریخته میشود و این یارانه 400 میلیارد از 2200میلیارد تومانی است که دولت در بودجه برای یارانه دارو کنار گذاشته است.
با این روش که حساب سرپرستان خانوار به وزارت بهداشت اعلام میشود و بعد هم وزارتخانه یارانهها را میپردازد. اینجا چند سوال مطرح میشود.
اول اینکه این 140 هزار نفری که وزیر میگوید و البته به شمارش سازمان غذا و دارو بین 110 تا 120 هزار نفر هستند آیا تمامی بیماران صعبالعلاجی هستند که در این مدت در گیر و دار گرانی و البته کمبود دارو ناچار به پرداخت چندین برابر هزینه داروی همیشگی شدند یا با دست خالی بدون اینکه بتوانند دارویی تهیه کنند ازداروخانهها و مراکز درمانی بازگشتند؟
عبدالرحمان رستمیان، نایبرئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به آرمان میگوید که این افراد بیماران شناسنامهدار هستند؛ کسانی که نام و نشانشان در بنیاد امور بیماریهای خاص ثبت شدهاست.
با این حساب به وضوح عدهای از لیست وزارت بهداشت جا میمانند. محمدحسن طریقتمنفرد میگوید جاماندهها میتوانند با سامانه 1490 وزارت بهداشت تماس بگیرند و پیگیری کنند. از طرف دیگر این مبلغ به حساب سرپرستان خانوار ریخته میشود درحالی که عدهای از این بیماران بدسرپرستند و احتمال دارد یارانه دارو به دستشان نرسد.
عدهای دیگر، بهدلیل ضعف بدنی بیکارند و یارانه دارو را هزار جا خرج میکنند و موقع خرید دارو باز دستشان خالی است. مشکل دیگری که وجود دارد میزان مصرف دارو برای هر بیمار است حتی اگر مبتلا به یک بیماری باشند.
مالهمیر، مدیر کانون هموفیلی ایران به آرمان میگوید: «هر بیمار هموفیلی با توجه به سن، وزن و موارد دیگر به میزان داروی متفاوتی نیاز دارد. جدا از آنکه به هنگام خونریزی هرقدر که فاکتور انعقادی دیرتر به بیمار برسد، نیاز شخص به دارو بیشتر میشود و مثلا از 1500 تا 2000 یونیت به 20 هزار تا 30 هزار یونیت تغییر میکند. در این حال چطور میشود دارویی را که هر فرد بیمار مصرف کرده محاسبه کرد؟»
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=2098
false
true