true
اقتصادتهران: بانکها باتبدیل سپردههای کوتاه مدت به تسهیلات بلندمدت در انطباق سررسیدها وساطت و با تجمیع سپردههای خرد و اعطای تسهیلات کلان، در ارزش ریالی سپردهها و تسهیلات واسطهگری می کنند. بانکها و موسسات اعتباری نهادهای سپرده پذیرند که بنا به مجوز بانک مرکزی مجازند در حجم وسیع از طریق اشخاص حقیقی و حقوقی تامین مالی کنند. متوسط بدهی به حقوق صاحبان سهام در صنعت بانکداری بیش از هر صنعت دیگر است و طبق ضوابط و اعلام کمیته بال نسبت کفایت سرمایه در موسسات اعتباری ٨ درصد است.
یکی از عوامل اصلی موفقیت بانک ها و موسسات اعتباری در این فضای جدید توانایی آن بانک در تجهیز و تخصیص منابع و ایجاد ترکیب منابع مناسبی از در آمدها و بازدهی مطلوب و مورد انتظار سپرده گذاران و سهامداران است. تحقق هدف مزبور در گرو داشتن سرمایه مناسب و کافی است.
اگرچه بانکها و موسسات اعتباری به دلیل نقشی که بر عهده دارند قادرند منابع لازم را از طریق سپرده گیری از مردم تامین کنند به همین دلیل صاحبان سهام خیلی مایل به افزایش سرمایه نیستند البته در دیگر بنگاههای تجاری نیز این میل به عدم افزایش سرمایه و استفاده از منابع مردمی وجود دارد اما عدم افزایش سرمایه وعدم کفایت سرمایه، سپردههای مردمی را در معرض ریسک قرار میدهد. بنابراین در بانکها و موسسات اعتباری قانون گذار قوانینی را وضع کرده که برابر قوانین و مقررات ناظر بر فعالیت بانکها تقریبا تمامی فعالیتهای اصلی یک بانک بر حسب ضرایب یا درصدهایی از مبلغ سرمایه پایه آن بانک تعیین میشود. بنابراین مهمترین علت ضرورت افزایش سرمایه بانکها و موسسات اعتباری اصلاح ساختار مالی به شرح و دلایل ذیل است:
١- حداکثر استفاده از ظرفیتهای موجود تا سقف مجاز کفایت سرمایه.
٢- کاهش ریسک مالی بانک از طریق بهبود ساختار سرمایه.
٣- افزایش ظرفیت درجهت توسعه فعالیتهای سودآور.
۴- حفظ توان رقابت پذیری در صنعت بانکداری کشور.
بنابراین با توجه به موارد بالا و لزوم ارتباطات جهانی پساتحریم و کاهش ارزش ریال در برابر ارزهای جهانی در سالهای گذشته نه تنها لازم است بلکه واجب است بانکها و موسسات مالی افزایش سرمایه داده و پایههای خود را تقویت کنند.
البته راهکارهای دیگری نیز وجود دارد که مجال این مقال نیست.
*محمدرضا مروجی؛ قائم مقام و رییس هیات مدیره موسسه اعتباری عسکریه
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=31530
false
true