true
اقتصادتهران: مدیرعامل بانک ملی ایران در یادداشتی، رکود بخش مسکن را بررسی کرده است.
یادداشت محمدرضا حسینزاده مدیرعامل بانک ملی ایران در ادامه آمده است:
یکی از روشهای معمول برای تضمین بازپرداخت تسهیلات بانکی، وثیقه گرفتن ملک است. در این روش، بانک معمولا مبلغی کمتر از ارزش کارشناسی شده ملک را به عنوان تسهیلات به متقاضی پرداخت میکند.
اگر دریافت کننده تسهیلات بتواند در مهلت مقرر اقساط بدهی خود به بانک را تسویه کند، ملک وثیقه گرفته شده از رهن بانک خارج میشود، اما اگر دریافتکننده تسهیلات نسبت به بازگرداندن منابع بانک ناتوان باشد، بانک به صورت طبیعی ملک را طی یک روال قانونی تصاحب میکند.
در سالهای گذشته، بانک ملی ایران بارها با موارد ناتوانی در بازپرداخت اقساط از سوی تسهیلات گیرندگان مواجه شده، اما تلاش کرده تا حد امکان از تملک وثایق خودداری کند. روش بانک این بوده که با بدهکار وارد مذاکره شده و حتی در مواردی میزان تسهیلات پرداختی را افزایش داده است. با این روش، بانک به رونق فعالیت اقتصادی تسهیلات گیرنده کمک کرده تا از محل سود حاصل از آن، بدهی بانک نیز تسویه شود.
این روند طی یکی دو سال گذشته اما تغییر محسوسی داشته است، به طوری که بدهکاران اغلب ترجیح میدهند ملک خود را با بدهی به بانک تهاتر کنند. در روش قانونی تهاتر، ارزشگذاری ملک توسط کارشناسان رسمی انجام میشود که معمولا قیمت برآورد شده از آنچه در بازار آزاد دیده میشود کمتر است.
از سوی دیگر، هنگام تهاتر اموال با بدهی، جریمههای مترتب بر تسهیلات نیز بخشیده نمیشود. با این روش، قیمت نهایی ملک، دست کم ۳۰ درصد از نرخ جاری آن در بازار کمتر خواهد بود. با تمام این اوصاف، طی مدت اخیر، اغلب تلاش بانک برای مذاکره و تغییر تصمیم تهاتر ملک شخص مدیون با شکست مواجه میشود.
توجیه این افراد این است که بازار مسکن، رونق مناسبی ندارد و فروش ملک زمان زیادی خواهد برد، بنابراین ترجیح آنها این است که ملک را با قیمت کمتر در اختیار بانک بگذارند. این روش گرچه مطلوب بانک نیست و بانک را درگیر فروش اموال این چنینی با فرایندهای قانونی پیچیده می کند، اما نشان می دهد که بازار مسکن به حرکتی جدید نیاز دارد.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=105032
false
true