true
در تقویم رسمی کشورمان، روز چهاردهم تیرماه، به عنوان «روز قلم» ثبت شده است.
به گزارش ایسنا، چهاردهم تیرماه در سال ۱۳۸۱ پس از پیشنهاد انجمن قلم ایران و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، به عنوان «روز قلم» در تقویم ثبت شد.
البته توجه به قلم در سرزمین ما پیشینهای دیرینه دارد. سدهها پیش در ایران باستان، تیرگان (سیزدهم تیرماه) یکی از مهمترین جشنهای ایران باستان بوده که آیینهای مخصوصی داشته و یکی از آنها پاسداشت قلم بوده است.
یکی از دلایلی که برای این جشن ذکر شده، این است که در این روز، هوشنگ، پادشاه پیشدادی ایران، نویسندگان و کاتبان را به رسمیت شناخت و آنان را گرامی داشت. مردم جشن گرفتند و آن جشن به یاد ارجمندی قلم بر جای ماند. دلیل دیگری هم که برای این جشن ثبت شده، این است که به نوشتهی ابوریحان بیرونی، سیزدهم تیرماه، روز ستارهی تیر یا عطارد است و چون عطارد، کاتب ستارگان است، میتوان سیزدهم تیرماه را روز نویسنده نامید.
پس از انقلاب نیز نویسندگان و شاعران سرشناسی چون محمدعلی سپانلو سیزدهم تیرماه را به عنوان روز قلم و نویسنده پیشنهاد دادند، تا اینکه چهاردهم تیرماه از جانب انجمن قلم به عنوان روز قلم نامگذاری شد. با این حال این مناسبت هنوز چندان در میان مردم و حتی اصحاب قلم و اندیشه شناختهشده نیست. شاید یکی از دلایل این ناشناخته ماندن، نبود برنامههای مناسب برای این روز در جامعه باشد.
برنامهای که در حال حاضر سالانه در این روز برگزار میشود، آیین پایانی جایزهی «قلم زرین» است که امسال دوازدهمین دورهی آن از سوی انجمن قلم ایران برگزار میشود. البته این دوره از جایزه به دلیل مصادف بودن روز قلم با روز جمعه، در روز شنبه، پانزدهم تیرماه، برگزار میشود. از سویی، امسال خانهی کتاب اعلام کرده آیین پاسداشت روز قلم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همراه با آیین پایانی جایزهی قلم پانزدهم تیرماه از ساعت 18:30 در باغ زیبا برگزار میشود. در سالهای اخیر این مکان میزبان برنامهی وزارت ارشاد برای پاسداشت روز قلم بوده است.
امسال البته در روز چهاردهم تیرماه و به مناسبت روز قلم، در خانهی سیمین دانشور و جلال آل احمد، از یادنامهی سیمین دانشور با نام «بی سرو سیمین» نوشتهی سیدجواد میرهاشمی رونمایی میشود.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=1241
false
true