true
اقتصادتهران: مشکلات جوانان در شرایط کنونی و برخی ناهماهنگی هایی که برای رفع این مشکلات وجود دارد، موجب شده برنامه های دولت تدبیر و امید برای به سامان رسانی وضعیت این قشر با چالش های فراوانی رو به رو باشد.
به گزارش ایرنا، بسیاری از کارشناسان حوزه مسایل سیاسی مدعی اند بخش مهمی از پیروزی حجت الاسلام حسن روحانی در انتخابات خرداد ماه سال ۱۳۹۲ مدیون حضور گسترده جوانان در پای صندوق رای است؛ حماسه ای که در انتخابات اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۶ تکمیل شد.
از این رو دولت دوازدهم جدا از انجام وظیفه به عنوان کارگزار و مسئول قوه مجریه، با توجه به شرایط کنونی باید برنامه ویژه ای را براساس اصول و نگرش جوانان درمسایل مختلف ارائه کند.
جوانان به عنوان یکی از مهمترین سرمایه های انسانی نقش ویژه ای در توسعه و پیشرفت برنامه های دولت دارند. براساس قانون اساسی، دولت به عنوان فراهم کننده زمینه های رفاه و پیشرفت جامعه، باید ظرفیت جوانان را به فرصت تبدیل کرده و برنامههای اصولی و کاربردی را در دستور کار خود قرار دهد.
تشکیل وزارتخانه ورزش و امور جوانان در دولت دهم و حذف سازمان ملی جوانان هر چند که در گام نخست یک کار ویژه برای رسیدگی به امور این قشر و پاسخگویی مسوولان امر بود اما تداوم بسیاری از مشکلات قشر جوان در چند سال گذشته، سبب شکل گیری این ذهنیت شده که مشکلات جوانان در سایه ورزش همگانی و قهرمانی قرار گرفته است.
این مساله سبب شد تا در دولت یازدهم دکتر روحانی بارها بر بازنگری وضعیت ساختار جوانان در دولت تاکید کرده و طرح تفکیک معاونت جوانان از وزارت ورزش و تشکیل مجدد سازمان ملی جوانان را به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد دهد.
هرچند که طرح فوق در شرایط کنونی در دست بررسی است و زمان تصمیم گیری برای رای گیری درباره آن در مجلس شورای اسلامی مشخص نیست، اما با تفکیک معاونت جوانان از وزارت ورزش و امور جوانان، می توان امیدوار بود تسریع در رسیدگی به امور این قشر انجام شود.
درصورت تصویب چنین طرحی و ایجاد معاونتی مستقل در ریاست جمهوری، باید تغییراتی در ساختار مدیریتی این سازمان ایجاد شود تا بتوان از آن به عنوان یک مجموعه قدرتمند با اختیارات و منابع بیشتر نسبت به گذشته یاد کرد.
دولت دوازدهم، جوانان و راهبردهای پیش رو
حسن روحانی در چهارساله دولت دوم به پشتوانه رای ۲۴ میلیونی مردم می تواند با اختیار عمل بیشتری نسبت که چهار سال گذشته در حوزه های مختلف به ویژه حوزه جوانان اقدام کند. فراوانی جمعیت جوان جامعه موجب شده تا ایران به عنوان یک کشور با جمعیت جوان شناخته شود. این میزان جمعیت در شرایط کنونی می تواند به یک ظرفیت بی بدیل برای توسعه و پیشرفت جامعه تبدیل شود.
از این رو نخستین راهبردی که دولت باید به صورت ویژه به آن توجه داشته باشد حمایت از جوانان در زمینه های مختلف به ویژه زمینه علمی است. دولت برای پیشبرد این کار باید شاخص های حمایتی تدوین کند که در آن اولویت بر حمایت از علم و علم آموزی علم قشر جوان باشد.
در ادامه اجرایی شدن این راهبرد، حمایت دولت از جوانان تنها به بخش علمی نباید ختم شود بلکه برنامه مدونی در دستور کار قرار گیرد تا میزان استفاده ازعلم تولید شده به وسیله این قشر در جامعه مورد استفاده قرار گیرد.
ایجاد انقلابی مدیریتی برای حضور جوانان در پست های اجرایی دیگر راهبردی است که دولت می تواند با تکیه بر آن به حلقه بسته مدیریتی کشور پایان داده و گردش نخبگان را در جامعه نهادینه کند.
همفکری با جوانان برای خروج از بن بست مشکلات این قشر یکی دیگر از راهبردهایی است که در چهار سال آینده باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد. این همفکری می تواند از طریق مشاوران جوان و انجمن های مردم نهاد شکل گیرد. اگر دولت روحانی بتواند این مهم را به سرانجام برساند، می توان با ابزار جوانان، مشکلات این قشر را به بهترین شکل ممکن حل کرد.
در این زمینه توجه به جوانان و سهیم کردن آنان در امور کشور موجب افزایش سطح بالای مشارکت در بخش های مختلف و افزایش روحیهی جوان باوری شده و امید به آینده در بین این قشر، بیش از پیش خواهد کرد.
فراهم کردن بستر ازدواج آسان و تشکیل خانواده یکی دیگر از برنامه هایی است که باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد. زیرا ادامه زندگی اجتماعی و حیات جامعه به شیوه مشارکت جوانان در جامعه بستگی دارد.
در این زمینه توانمند سازی جوانان برای اداره زندگی در زمینه های مختلف، حمایت از مراکز مشاوره ازدواج، برنامه ریزی برای کاهش طلاق و آسیب های ناشی از آن و رفع موانع فرهنگی و اجتماعی پیش روی جوانان هنگام ازدواج از مهمترین برنامه هایی است که باید برای بستر سازی ازدواج آسان شکل گیرد.
جوانان و برنامه ریزیهای چند وجهی
سروسامان دادن به وضعیت جوانان هرچند که در چهار سال گذشته یکی از مهمترین برنامه های دولت روحانی بود اما مشکلات و موانعی ساختاری و برنامه هایی باقی مانده از دولت پیشین موجب شد تا خواسته ها و نیازهای جوانان آن چنان که باید محقق نشود.
افزون بر مشکلات یاد شده یکی دیگر از موانعی که به عنوان سدی در مقابل راهبرد های دولت برای جوانان بود مساله چند وجهی بودن خواسته های این قشر است.
چند وجهی و بین بخشی بودن برنامه های بخش جوانان موجب شده یک قوه یا نهاد خاص به تنهایی نتواند از پس رفع مشکلات این قشر برآید.
در این زمینه لازم است برای توجه به مشکلات جوانان یک همدلی و همراهی بین قوا و نهادهای مختلف متولی جوانان شکل گیرد تا با بهره گیری از چنین همراهی چندین راهبرد در زمینه های مختلف برای جوانان تدوین کرد.
هر چند که دولت دوازدهم در آغاز به کار خود با انتخاب وزیر جوان، گام نخست را برای این کار برداشت اما کسب پایین ترین میزان رای اعتماد از سوی مجلس نشان داد دولت برای تحقق این مهم راه طولانی پیش رو دارد.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=95036
false
true