true
اقتصادتهران: روز گذشته معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان پیشنهاد کرد تا به جوانان «وام تجمیعی» ۲ میلیارد تومانی پرداخت شود؛ پیشنهادی که به گفته وی میتواند مشکل ازدواج، اشتغال و مسکن جوانان را به صورت یکجا حل کند.
محمدمهدی تندگویان در گفتوگو با ایسنا، ضمن تشریح جزییات چگونگی اجرای این طرح و ضمانتهای لازمه آن، با بیان اینکه این یک پیشنهاد است و به عنوان کسی که در این حوزه بیش از ۲ سال شاهد مشکلات جوانان بودم آن را مطرح میکنم افزود: تاکنون کارهای زیادی از سوی دولت، مجلس و … صورت گرفته که در نهایت موضوع جوانان در کشور به سامان درستی برسد. قطعا تسهیل ازدواج هم جزو اهداف اصلی است.
وی افزود: قاعدتا وقتی صحبت از ازدواج میکنیم، در مورد جوانی حرف میزنیم که شاغل است و مشکل مسکن هم ندارد چراکه این موضوعات کاملا به هم مرتبط است و فکر نمیکنم کسی منکر آن باشد؛ این در حالیست که با همه سیاستهایی که تاکنون اتخاذ شده، همواره نرخ بیکاری افزایش داشته است و مشکل مسکن برای جوانان با وجود راهکارهایی مانند مسکن مهر، وام مسکن جوانان و …. هیچگاه حل نشده است.
معاون امور جوانان با اشاره به اینکه در موضوع ازدواج هم هرساله آمار در حال کاهش است و شاهد افزایش سن ازدواج طی ۱۰ تا ۱۵ سال اخیر بودهایم، اظهار کرد: همه این موارد نشان میدهد که همه اعتباراتی که گذاشتیم و تمام توانی که دولتهای مختلف و مجلس در پیگیریهای صرف کردهاند، سرانجام و برآیندش چیزی نبوده که مدنظر داشتیم.
تندگویان ادامه داد: همین الان در موضوع جوانان اعتبارات زیادی به بخشهای مختلف از دولت، قوه قضاییه یا نهادهای موازی با دولت مثل صدا و سیما سازمان تبلیغات و … اختصاص مییابد که سرفصل همه آنها موضوع جوانان است. به عبارت دیگر موضوع این اعتبارات یا بحث اشتغال جوانان، مسکن، ازدواج یا فرهنگ سازی در ارتباط با آنان و آسیبهای اجتماعی است.
تندگویان با بیان اینکه این موارد هر ساله در کشور پرداخت میشود و مجموع آن رقم بزرگ و قابل توجهی است، توضیح داد: نهادهایی که این بودجهها را دریافت میکنند، همان نهادهایی هستند که اتفاقا در ستادهای ساماندهی امور جوانان شرکت میکنند و هرکدام هم ردیفهای بودجهای مرتبط با جوانان دارند این درحالیست که اگر همه این منابع را تجمیع کنیم به عدد قابل توجهی میرسیم. البته بودجه برخی از بخشهای مربوط با سیاست گذاری و اهداف استراتژیک کشور را نمیتوانیم حذف کنیم و این بودجه باید در اختیار نهادهای سیاستگذار باقی بماند که من هم با این موضوع موافقم.
معاون امور جوانان در ادامه اظهار کرد: برای مثال خود معاونت جوانان که عهدهدار سیاستگذاری و برنامهریزی در حوزه جوانان و نظارت بر اجرای مصوبات حوزه جوانان از سوی سایر دستگاههاست، طی سال گذشته در مجموع زیر ۵۰ میلیارد تومان از بودجهاش را دریافت کردهاست، این درحالیست که ما درباره هزاران میلیارد تومان بودجه پراکنده در بخشهای مختلف صحبت میکنیم.
تندگویان افزود: برای مثال ۲۰ هزار ملیارد تومان وام برای اشتغال در کشور پرداخت میشود. همچنین ۲۵ هزار میلیارد تومان به موضوع توسعه اشتغال در مناطق محروم، مرزی و روستاها اختصاص مییابد. چند صد هزار میلیارد تومان هم سهم حوزه مسکن شامل وامهای مسکن، ساخت و ساز ارزان و… است. در عین حال موضوعاتی در حوزه بهداشت یا فرهنگسازی در حوزه جوانان وجود دارد که به آنها بودجه اختصاص مییابد و موضوعات آموزش فنی- حرفه ای، سرباز مهارت و …نیز همه در حوزه جوانان هستند.
وی در ادامه توضیح داد: اگر مجموع این موارد را تجمیع کنیم، این بودجه میتواند تبدیل به صندوق اندوخته جوانان در قالب قانون تسهیل ازدواج مصوب ۱۴ سال پیش شود. این صندوق هیچگاه تشکیل نشد و دولتها هم پای کار آن نیامدند. ادعا میکنم که اگر این اتفاق همان سالها میافتاد به جای ۲ میلیارد وام که الان آن را پیشنهاد کردهام، مبلغ پرداختی به جوانان میتوانست ۵۰۰ میلیون تومان باشد به طوریکه با این مبلغ میتوانستیم مشکل اشتغال، مسکن و ازدواج آنها را برطرف کنیم اما ۱۴ سال است که این کار را نکردیم و الان به رقم پیشنهادی ۲ میلیارد تومان رسیدهایم.
تندگویان با اشاره به اینکه معاونت جوانان هرساله گزارش عملکرد وزارت خانهها را در حوزه جوانان به عنوان نهادی سیاستگذار، رصد میکند و گزارش آن را به دولت مجلس هم میدهد، افزود: با وجود عملکرد نه چندان مناسب این دستگاهها در حوزه جوانان، هر سال همین اعتبارات به همه این نهادها با یک ضریب افزایش دوباره پرداخت میشود، اما اگر همه این اعتبارت را تجمیع کنیم این مشکل برطرف میشد.
وی با بیان اینکه اگر این اعتبارات را تجمیع کنیم عملا به کوچک سازی دولت در ساختارها هم کمک کردهایم، گفت: یعنی الان بخشهای زیادی را در قوه مجریه، قوه مقننه و حتی قضاییه داریم که این اعتبارات را دریافت میکنند، اما اگر این اعتبارات را پرداخت نکنیم، آنها مجبورند در راستای اصلاح روند ساختار و بهبود کیفیت رفتار ساختاری خود کوچک سازی کنند و به این ترتیب شاهد کاهش اعتبارت این سرفصلها خواهیم بود.
معاون امور جوانان آزادسازی بخشهای زیادی از اموال و امکانات هر سه قوا را از دیگر پیامدهای اجرای این پیشنهاد دانست و گفت: مجموع این کار هم ساختار را کوچک میکند هم مدیریت واحد منابع را ایجاد میکند و هم سرفصل و یک ردیف واحد جوانان ایجاد میکند که اسم آن را میتوانیم صندوق اندوخته جوانان یا هر چیز دیگری قرار دهیم.
تندگویان با بیان اینکه وقتی این منابع شکل بگیرد دولت میتواند اعتباراتی هم هرسال مازاد به این صندوق تزریق کند، اظهار کرد: این منابع میتواند از محل بخش خصوصی و نهادهایی که همین الان برای انجام مسئولیتهای مدنی اعتبار برایشان در نظر گرفته شده است، باشد. برای مثال پتروشیمی، نهادهای نفتی، پالایشگاهها و… که اعتباراتی را تحت عنوان مسئولیتهای اجتماعی دارند اگر در کنار این موارد باز هم اگر دولت از سایر منابع به این صندوق اضافه کند قول میدهم که به راحتی منبعی برای تامین این تصمیم شکل می گیرد.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=174412
false
true