true
تهران اكونومي: ریيس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه ايرانكد رتبه ایران را در شاخص تجارت فرامرزی تنزل داد گفت: ايران يك بنگاه داخلي نيست كه كدي براي كالاهايش تعريف كرده تا نتواند به سيستم بينالملل وصل شود و وقتي نظام كدينگ بینالمللی را داريم، ضرورتي به ايجاد كد جديد نميبينيم.
به گزارش روابط عمومي سازمان توسعه تجارت، وليالله افخميراد در ميزگرد آسیبشناسی ايرانكد و طرح شبنم كه در این سازمان برگزار شد، گفت: از وقتي كه ايرانكد حذف شده، صدايي به انتقاد از حذف آن شنیده نشده پس باید این سوال را مطرح کرد که كارايي ايرانكد در چه بوده است؟
رییس سازمان توسعه تجارت ادامه داد: قرار بود در ايرانكد يا كد شناسايي کالا یک کد یونیک برای هر کالا تعریف شود كه وقتي روي كالا نصب ميشود، بتوانيم آن را شناسایی کنیم که البته ایرانکد با طرح شبنم كه برای جلوگیری از قاچاق طراحی شده، متفاوت است.
وي افزود: اگر كد شناسايي كالا در ارتباط با نظام بينالمللي خوب عمل نكند و یا نتواند به نظام کدگذاری بينالمللي وصل شود، مشکلی از تجارت را برطرف نکرده و كارايي لازم را نخواهد داشت.
رییس سازمان توسعه تجارت با اشاره به كد HS كه در گمرك مورد استفاده قرار ميگيرد، خاطرنشان كرد: اين كد در همه کشورهای دنيا از چهار رقم تا شانزده رقم وجود دارد و هر کشوری ميتواند پايه HS را بگيرد و يك سري عدد و رقم به آن اضافه كند؛ مثلا این کدها در صنایع مواد غذايي چهار رقم و در زيرگروه مايعات 6 رقم است و در سایر موارد نیز میتواند افزایش یابد.
افخميراد به اين نكته اشاره كرد كه يك زماني كارخانهها براي خود كدي را تعريف ميكنند تا برآورد كنند در هر لحظه چه ميزان موجودي دارند و چه ميزان كالا به بيرون ارسال ميكنند تا براي توليد خود برنامهريزي انجام دهند، اما وقتي كالا از بنگاه خارج شد، آن كد ديگر كارايي ندارد، براي همين ما نبايد ايران را يك بنگاه حساب كنيم، بلكه بايد كدي را در نظر بگيريم كه با سيستم بينالمللي همخواني داشته باشد.
ریيس سازمان توسعه تجارت با اشاره به پنج سال فرصت مناسب برای آزمون و خطای طرح ایرانکد، گفت: ايرانكد فرايندي بود كه از سال 86 تا 92 اجرا شد و اگر در اين پنج سال نتايج مثبتي از اجرای آن به بار میآمد زماني كه تصميم به لغو آن گرفته شد، قطعا بخش خصوصي آن را مطالبه ميكرد، ولي بايد پرسيد در اين يك سال و نيم گذشته پس از حذف ايرانكد چه اتفاقي افتاد؟
وی در ادامه با تاکید بر ضرورت بازنگری در نتایج منفی اجرای طرح ایرانکد گفت: بايد ببينيم با تعريف كد داخلي مانند ايرانكد چه هدفي داشتیم و اجرای آن در مدت پنج سال به درد چه كسي خورد؟ آیا توانست در تجارت مشکلی از مشکلات مغازهداران، مشتريان، كارخانهداران يا دستگاههاي دولتي را برطرف کند؟
افخمیراد در آسیبشناسی ايرانكد و طرح شبنم تصريح كرد: مشكل ايرانكد و طرح شبنم اين بود كه علاوه بر اینکه با سایر کدهای بینالمللی همخوانی نداشت و پیچوخم دیگری را نیز به چرخه تجارت تحمیل میکرد هزينهزا نیز بود كه این باعث کاهش رتبه ایران در شاخص تجارت فرامرزي میشود.
وی ادامه داد: يكي دیگر از دغدغهها مربوط به نصب ایرانکد یا برچسب شبنم بود كه همواره مورد بحث قرار میگرفت که توسط چه كسي و در چه مرحلهاي روي كالا نصب شود و آیا در گمرك انجام شود يا پس از ترخيص کالا؟ تا جایی که ایرانکد به یک کد غیرقابل نصب بر روی کالای خارجی تبدیل شد و طرح شبنم نیز در بازار به فروش رسید.
رییس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه ما در آئيننامه جديد به هيچ عنوان دنبال ايجاد كد جديد نيستيم، بلكه باید از كدهاي موجود استفاده کنیم، گفت: مگر ميشود كالاي بستهبندي كد GS1 نداشته باشد. از طرفي يك كد به نام HS در گمرك داريم كه با تلفيق اين دو كد با هم در گمرك، كد شناسه كالا ايجاد ميشود كه زمانبر نبوده و چندبارهكاري هم نيست، چرا كه كد GS1 بينالمللي است و معضل نصب برچسب هم نداريم.
وی افزود: ما خوشحال میشویم که بگوییم ايرانكد یا طرح شبنم در جایی کارایی داشته و مورد استفاده قرار گرفته است. برخي ميگويند با استفاده از اين كد رنگ، اندازه، نوع و تعداد يك كالا مانند دستمال كاغذي را ميتوان برآورد كرد اما وقتی چيزي را ميتوان با چشم ديد، به چه درد ميخورد كه با كد شناسايي كرد؟ الان كه اين كد حذف شده، صداي انتقاد چه کسی بلند شده و چه كسي توقف خود را به حذف ایرانکد مربوط دانسته است؟
افخميراد با بيان اينكه ایرانکد گرفتاری جدیدی را برای بازرگانان و تولیدکنندگان ایجاد میکند گفت: با وجود مسائلی که ایرانکد در فرایندهای تجاری به وجود آورد اما ما فقط آن را در ثبت سفارش و واردات کالای خارجی حذف كرديم و كارخانجات داخلي ميتوانند ایرانکد را روي كالای خود بزنند.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=15861
false
true