true
اقتصادتهران: رئیس مرکز مبارزه با پولشویی سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه درصدد تشکیل واحدی به نام اداره نظارت هوشمند در این مرکز هستیم، گفت: این اداره، وظیفه طراحی و پیادهسازی سامانههایی را عهدهدار است که نظارت هوشمند و مکانیزه بر اجرای مقررات مبارزه با پولشویی را امکانپذیر میکند.
به گزارش اقتصادتهران به نقل از سازمان بورس و اوراق بهادار، «ابوالقاسم فرجینیا» با اشاره به مطالبات مرکز اطلاعات مالی (FIU) به عنوان نهاد بالادستی مرکز مبارزه با پولشویی از این مرکز، اظهار داشت: برای سر و سامان دادن به تکالیف مقرر در قانون مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و آییننامه مربوط به آن، ابتدا این تکالیف دستهبندی شدند و با توجه به اولویتبندیهای حوزه مقرراتگذاری، نخست تدوین مقررات جدید مبارزه با پولشویی براساس قانون و آییننامه جدید انجام شد تا مقررات مبارزه با پولشویی در بازار سرمایه متناسب با قانون و آیین نامه جدید و منطبق با استانداردهای بینالمللی ارتقا داده شود.
وی ادامهداد: پیشتر از این، ۶ دستورالعمل در ارتباط با مبارزه با پولشویی در حوزه بازار سرمایه وجود داشت که تاریخ تصویب آنها مربوط به سال ۹۰ میشد؛ بنابراین، لازم بود دستورالعملهای مذکور، با تدوین دستورالعمل جدید اجرایی آییننامه و قانون مبارزه با پولشویی (که در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ تصویب شدهاند) بهروز شود.
این مقام مسوول خاطرنشانکرد: اکنون این دستورالعمل تهیه شده و در کمیته تدوین مقررات است و پس از تایید این کمیته نخست به هیات مدیره سازمان بورس و سپس به شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرائم پولشویی و تأمین مالی تروریسم ارسال و پس از تصویب آن مرجع، به اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول بازار سرمایه ابلاغ میشود.
فرجینیا با بیان اینکه بیش از ۷۰۰ نهاد مالی تحت نظارت سازمان بورس قرار دارند که به عنوان شخص مشمول در قانون مبارزه با پولشویی از آنها نام برده شده است، گفت: سازمان بورس ضمن اینکه به عنوان متولی نظارت بر این اشخاص مشمول در این قانون محسوب میشود، با توجه به نوع وظایف و اقدامات واحدهای داخل سازمان همچون معاونتهای نظارت بر نهادهای مالی و ناشران که اختیار و وظیفه صدور مجوز انواع نهادهای مالی و انتشار اوراق بهادار را دارند، شخص مشمول نیز بهشمار میرود.
وی با اشاره به دستورالعمل دیگری به نام «دستورالعمل حدود و چگونگی ارائه غیرحضوری خدمات پایه به ارباب رجوع در بازار سرمایه» که پیشنویس آن در مدت اخیر توسط مرکز مبارزه با پولشویی تدوین شده، اذعانکرد: با شیوع همهگیری کرونا، براساس مصوبه سازمان بورس برخی از خدمات همانند سجامی شدن و دریافت کد معاملاتی به صورت غیرحضوری درآمد. در حال حاضر با کمرنگ شدن همهگیری کرونا و تکلیف مقرر آییننامه اجرایی ضرورت داشت چارچوب و الزامات مد نظر در خصوص خدمات غیرحضوری منطبق با قانون و آییننامه تدوین شود.
این مقام مسوول در بورس ادامهداد: اکنون پیشنویس دستورالعمل حدود و چگونگی ارائه غیرحضوری به ارباب رجوع در بازار سرمایه تهیه و در کمیته تدوین سازمان بورس نیز نهایی شده و در صف نوبت تصویب هیات مدیره سازمان است که پس از تصویب به شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم ارسال و پس از تصویب در شورای مزبور به اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول بازار سرمایه ابلاغ خواهد شد.
فرجینیا با بیان اینکه احصاء خدماتی که در بازار سرمایه توسط سازمان بورس، ارکان و نهادهای مالی به ارباب رجوع ارائه میشود، از جمله مواردی بود که در آییننامه برای این مرکز تکلیف شده و مرکز اطلاعات مالی و نهادهای ذیربط از مرکز مبارزه با پولشویی سازمان مطالبه میکردند، عنوان کرد: برای این اقدام، نخست همه خدمات قابل ارائه، با تعامل با ارکان و نهادهای مالی احصا شدند و سپس خدمات پایه و خدمات غیرپایه براساس تعریف قانون، تفکیک و در مرحله بعد، این خدمات براساس سطح ریسک طبقهبندی شده و به مرکز اطلاعات مالی نیز ارسال شده است که پس از تایید، مبنای تصمیمات و اقدامات بعدی در حوزه شناسایی ارباب رجوع و مبارزه با پولشویی قرار خواهد گرفت.
رئیس مرکز مبارزه با پولشویی سازمان بورس احصاء شاخصهای معاملات مشکوک را از دیگر اقدامات مرکز مبارزه با پولشویی در حوزه مقرراتگذاری برشمرد و افزود: در این خصوص، لازم بود الگوهای تراکنشهای غیرمعمول و غیرمتعارف استخراج و پس از ارسال به مرکز اطلاعات مالی و تایید در کارگروه مربوطه، از آنها به عنوان الگو و مبنای استخراج و گزارش دهی معاملات مشکوک استفاده شود.
وی با بیان اینکه چه نوع مدرک شناسایی از سوی سرمایهگذاران خارجی قابل قبول است، برای اشخاص مشمول بازار سرمایه همواره مورد ابهام بوده، تشریح کرد: در پی این ابهام، و با توجه به پیگیریهای صورت گرفته و ابلاغیه مرکز اطلاعات مالی در حال حاضر این ابهام رفع شده و مدارک قابل قبول برای شناسایی و ارائه خدمت به اشخاص خارجی تعیین و به اشخاص مشمول بازار سرمایه ابلاغ شده است.
فرجینیا با اشاره به اینکه درصدد تشکیل واحدی به نام اداره نظارت هوشمند در این مرکز هستیم، گفت: این اداره، وظیفه طراحی و پیادهسازی سامانههایی را عهدهدار است که نظارت هوشمند و مکانیزه بر اجرای مقررات مبارزه با پولشویی را امکانپذیر میکند. البته پس از پیادهسازی و استقرار سامانه، راهبری و کنترل مکانیزه و هوشمند اجرای مقررات مبارزه با پولشویی و کشف و گزارشدهی عملیات مشکوک نیز در این واحد صورت خواهد گرفت. اکنون، سند نیازمندی سامانههای مورد نیاز در این مرکز در حال تهیه است که پس از تکمیل به واحد فناوری اطلاعات جهت پیادهسازی و طراحی سامانه ارسال خواهد شد.
این مقام مسئول در سازمان بورس سامانه پروفایل مشتریان و نظارت بر معاملات آنها در حوزه مبارزه با پولشویی را سامانهای جامع و کامل و به عنوان یکی از سامانههای در دست طراحی و اجرا برشمرد و ابراز کرد: در این سامانه اطلاعات پایه مشتریان، سطح ریسک و میزان فعالیت آنها ثبت میشود که براساس این اطلاعات، معاملات مشتریان به صورت هوشمند رصد خواهد شد و چنانچه میزان معاملات وی از سطح تعریف شده برای او بالاتر رود، یا بر اساس شاخصهای تعریف شده، تراکنشها غیر معمول و غیر متعارف داشته باشد، هشدارهای لازم به اداره نظارت هوشمند به منظور انجام اقدامات بعدی فرستاده خواهد شد.
به گفته وی، سامانه گزارش عملیات مشکوک، سامانه دیگری است که مورد مطالبه مرکز اطلاعات مالی بوده و در شرف طراحی است؛ از طریق این سامانه، گزارشهای واصله از واحدهای درون سازمانی یا اشخاص مشمول بازار سرمایه در خصوص عملیات و معاملات مشکوک، ثبت و بررسی و پیگیری میشوند.
فرجینیا تایید صلاحت تمامی مسئولین مبارزه با پولشویی در اشخاص مشمول بازار سرمایه را از دیگر اقدامات در دست مرکز مبارزه با پولشویی سازمان برشمرد و تصریح کرد: در این خصوص نخست فرآیند و رویه و فرمهای مربوط به تایید صلاحیت تخصصی اشخاص متقاضی، طراحی و سپس به نهادهای مالی و ارکان ارسال شد تا پس از تکمیل به همراه مدارک خواسته شده به مرکز بازگردانند.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=252015
false
true