true
اقتصادتهران: تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۰، در نیمه نخست امسال به ۳۵۳۹ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال رسید که نسبت به دوره مشابه پارسال ۴٫۵ درصد افزایش یافت.
به گزارش ایرنا، گزارش محاسبات مقدماتی و اولیه اداره حساب های اقتصادی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران درباره رشد اقتصادی کشور عصر سه شنبه منتشر شد.
بر این اساس رشد اقتصادی کشور به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۰ در شش ماهه نخست امسال به عدد ۴٫۵ درصد رسید.
رشد تولید ناخالص داخلی در تابستان امسال نسبت به دوره مشابه پارسال ۴٫۶ درصد شد.
آخرین داده ها و اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه رشد اقتصادی از منابع رسمی مانند وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نفت، طرح آماری کارگاه های بزرگ صنعتی و طرح آماری فعالیت های بخش ساختمان (اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی)، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نیرو دریافت شد.
همچنین در گروه خدمات نیز متناسب با هر یک از فعالیت ها، از منابع آماری و شاخص های قیمت مرتبط با موضوع استفاده شد.
بررسی سهم فعالیت های مختلف اقتصادی در افزایش تولید ناخالص داخلی نشان می دهد در نیمه نخست امسال ارزش افزوده فعالیت های ‘نفت’ با ۱٫۳ درصد و ‘حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات’ با ۰٫۷ درصد بیشترین نقش را در رشد تولید ناخالص داخلی بازی کردند.
هر یک از بخش های ‘بازرگانی، رستوران و هتلداری’، ‘صنعت’ و ‘برق، گاز و آب’ نیز ۰٫۵درصد در رشد تولید ناخالص داخلی سهم داشتند.
در مقابل ارزش افزوده فعالیت ‘خدمات اجتماعی، شخصی و خانگی’، با سهم منفی ۰٫۱ درصد از رشد، نقش کاهندهای در تولید ناخالص داخلی در دوره مورد بررسی داشت.
آخرین آمار و اطلاعات دریافتی از وزارت جهاد کشاورزی نشان می دهد برآورد امسال مقادیر تولید محصولات زراعی، باغی و دامی نسبت به پارسال به ترتیب از رشد ۰٫۳، ۶٫۵ و ۵٫۸ درصد برخوردار بود.
در شش ماهه نخست امسال بر اساس محاسبات فصلی، رشد ارزش افزوده گروه کشاورزی نسبت به دوره مشابهپار سال (به قیمت های ثابت ۱۳۹۰) ۴٫۲ درصد افزایش یافت.
بر اساس محاسبات اولیه، ارزش افزوده گروه نفت در نیمه نخست امسال به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۰ به میزان ۷۹۱ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال برآورد شد که گویای رشد ۵٫۸ درصدی نسبت به دوره مشابه پارسال است.
محاسبات مقدماتی در این زمینه نشان می دهد افزایش نرخ رشد ارزش افزوده این گروه، به طور عمده ناشی از افزایش نرخ رشد تولید و صادرات نفت خام، تولید میعانات گازی، تولید فرآورده های پالایشگاهی و نیز افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی نسبت به دوره مشابه پارسال بود.
در نیمه نخست امسال نسبت به پارسال شاخص تولید کارگاه های بزرگ صنعتی (که حدود ۷۰ درصد ارزش افزوده بخش صنعت را پوشش می دهد) ۴٫۹ درصد افزایش یافت.
از مجموع ۲۴ رشته فعالیت صنعتی در نیمه نخست امسال ۱۳ رشته فعالیت با (ضریب اهمیت ۸۸٫۷ درصد)، دارای رشد مثبت بود.
همچنین ۳٫۷ درصد از رشد ۴٫۹ درصدی شاخص تولید کارگاه های بزرگ صنعتی به ترتیب مربوط به فعالیت صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر، صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی و صنایع تولید فلزات اساسی بود.
در بخش ‘ساختمان’، ارزش سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساختمان مناطق شهری به قیمت های جاری در ۶ ماه نخست امسال نسبت به دوره مشابه پارسال ۱۲٫۶ درصد افزایش یافت.
با اعمال شاخص های قیمتی متناظر و تعدیل ارزش افزوده ساختمان های خصوصی به قیمت های جاری و همچنین با احتساب ارزش افزوده ساختمان های دولتی، نرخ رشد بخش ساختمان به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۰ حدود ۰٫۶ درصد برآورد می شود.
محاسبات اولیه نشان می دهد ارزش افزوده گروه خدمات ۱٫۸ درصد از رشد ۴٫۶ درصدی کل سهم داشت.
تابستان امسال فعالیت گروه های ‘کشاورزی’، ‘نفت’، ‘صنایع و معادن’ و ‘خدمات’ به ترتیب از رشد ۴٫۳، ۵٫۷، ۴٫۸ و ۳٫۹ درصدی برخوردار بود.
رشد این فعالیت ها در فصل اول امسال به ترتیب چهار، ۵٫۹، ۴٫۲ و ۳٫۸ درصد ثبت شد.
تابستان امسال بخش ساختمان به عنوان زیربخش گروه صنایع و معادن، ۳٫۱ درصد رشد داشت.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=108818
false
true