true
اقتصادتهران: معاون اول رییس جمهوری با بیان اینکه علم و فناوری آینده کشور را رقم میزند، گفت: در شرایطی که عدهای به دنبال سیاهنمایی و فضاسازیهای منفی در کشور هستند، اطلاعرسانی درخصوص دستاوردهای حوزه پژوهش و فناوری میتواند به افزایش امید مردم به آینده کشور کمک کند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی معاون اول رییس جمهوری، «اسحاق جهانگیری» روز دوشنبه در جلسه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) با تاکید بر اینکه علم و فناوری آینده کشور را رقم میزند، اظهار داشت: اگر به توسعه همه جانبه کشور میاندیشیم باید بدانیم که هیچ توسعهای بالاتر از توسعه علم و فناوری نیست چرا که این توسعه به جای اتکا به منابع طبیعی، به نیروی انسانی، مراکز علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان متکی است.
وی در ادامه با تبریک هفته پژوهش، به گزارش عملکرد حوزه پژوهش و فناوری که در جلسه ارائه شد اشاره کرد و افزود: در شرایطی که عدهای به دنبال سیاهنمایی و فضاسازیهای منفی در کشور هستند، اطلاعرسانی درخصوص دستاوردهای حوزه پژوهش و فناوری میتواند به افزایش امید مردم به آینده کشور کمک کند.
معاون اول رییس جمهوری بیان کرد: افزایش تعداد قراردادهای همکاری صنعت با دانشگاهها و مراکز علمی، بالا رفتن میزان اشتغال در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد، افزایش تعداد واحدهای مستقر در پارکهای علم و فناوری و ارتقاء رتبه جهانی کمیت علم ایران که در گزارش عملکرد حوزه پژوهش و فناوری به آن اشاره شد، از جمله افتخارات جمهوری اسلامی ایران است که اطلاعرسانی درخصوص این دستاوردها میتواند مردم کشور را شاد کند.
جهانگیری با بیان اینکه مقام معظم رهبری در سالهای اخیر بطور مکرر بر ضرورت توسعه علم و فناوری تاکید کردهاند، تصریح کرد: اراده جدی برای توسعه علم و فناوری در رأس نظام باعث شد که همه مسئولین کشور پای این موضوع ایستادهاند و خوشبختانه به دستاوردهای خوبی در بخش علم و فناوری نائل آمدهایم.
وی ادامه داد: گاهی برخی افراد این انتقاد را مطرح میکنند که افزایش تولید مقالات علمی به معنای تولید علم نیست اما گزارش عملکرد حوزه پژوهش و فناوری که امروز از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مطرح شد نشان داد که با وجود آنکه مراکز علمی کشور در شرایط تحریم هستند و حتی از تحصیل برخی دانشجویان ایرانی در دانشگاههای خارجی جلوگیری میشود، اما دستاوردهای افتخارآمیزی در حوزه پژوهش و فناوری حاصل شده است.
معاون اول رییس جمهوری با تاکید بر اینکه دانشگاهها و مراکز علمی کشور باید دستاوردهای خود را به نحو مناسبی اطلاعرسانی کنند و این افتخارات را به اطلاع مردم برسانند، خاطر نشان کرد: به دلیل تحریمها و محدودیتهای ارزی کشور امروز فرصت بسیار خوبی فراهم شده تا قطعات مورد نیاز بخشهای مختلف صنعت با استفاده از توان داخلی و ظرفیت دانشگاههای کشور تامین شود.
جهانگیری به دستگیری مسعود سلیمانی دانشمند ایرانی در آمریکا نیز اشاره و تصریح کرد: آمریکاییها مکرراً از آقای سلیمانی خواستهاند که در آمریکا بماند و مهمترین سوال آنها از این دانشمند ایرانی در دوران ۱۴ ماه بازداشت این بوده که جمهوری اسلامی ایران چگونه موفق شده است روند توسعه علمی را با این سرعت ادامه دهد.
تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه نماد اتکا به ظرفیت داخلی و اقتصاد مقاومتی است
جهانگیری تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه را نماد اتکا به ظرفیت داخلی و اقتصاد مقاومتی توصیف کرد و افزود: باید با جدیت بر موضوع ساخت داخل اصرار داشته باشیم و زمینه افزایش قراردادهای دانشگاههای کشور با بخش های مختلف صنعتی را فراهم کنیم.
جهانگیری از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خواست همانگونه که در جشنوارههای مختلف از محققین و پژوهشگران تجلیل میشود، از بخشهای مختلف صنعتی که ارتباط بیشتری با دانشگاهها و مراکز علمی برقرار کردهاند نیز قدردانی شود تا انگیزهای برای سایر بخشهای صنعتی کشور نیز ایجاد شود.
وی همچنین با اشاره به پیشنهاد دبیرخانه شورای عالی عتف در خصوص توسعه مناطق ویژه علم و فناوری گفت: لازم است آسیبشناسی دقیقی درخصوص ۵ استان متقاضی ایجاد مناطق ویژه علم و فناوری انجام شود تا دلایل عدم موفقیت این ۵ استان با وجود اراده و انگیزه جدی استانداران و روسای دانشگاههای این استانها روشن شود و اصلاحات لازم به انجام برسد.
معاون اول رییس جمهوری همچنین با اشاره به برنامهریزی و پیشنهاد شورای عالی عتف برای شکلگیری پهنههای علم و فناوری جهت استقرار شرکتهای دانش بنیان در اطراف دانشگاهها و مراکز علمی در استانهای مختلف کشور، تصریح کرد: این موضوع باید با همکاری و هماهنگی شورای عالی شهرسازی و معماری انجام شود و ملاحظات لازم مدنظر قرار گیرد تا هیچ تاثیر منفی و محدودیت و یا مزاحمتی برای زندگی مردم و ساکنین اطراف این پهنهها ایجاد نشود.
توسعه علم و فناوری باید از حالت دولتی خارج شود
«سورنا ستاری» معاون علمی و فناوری رییس جمهوری هم در این جلسه با تاکید بر ضرورت مشارکت هر چه بیشتر بخش خصوصی در توسعه علم و فناوری گفت: توسعه علم و فناوری باید از حالت دولتی خارج شده و شرکتهای دانش بنیان حول دانشگاهها و مراکز علمی شکل بگیرند.
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این جلسه از دانشگاهها و مراکز علمی کشور به عنوان مبدا خلاقیت برای ارائه خدمات به جامعه یاد کرد و گفت: اتصال دانشگاه به بخش خدمات میتواند در ایجاد فرصتهای شغلی و بهبود کیفیت زندگی مردم نقش موثری ایفا کند.
حجتالاسلام والمسلمین عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز با اشاره به اینکه در همه کشورها نقش بخش خصوصی در توسعه علم و فناوری و ثبت نوآوریها بیشتر از دولت است اما متاسفانه بخش خصوصی ایران مشارکت لازم را در این زمینه ندارد، خواستار مشارکت بیشتر بخش خصوصی در این زمینه شد.
در این جلسه مسعود برومند دبیر شورای عالی عتف گزارشی از عملکرد حوزه پژوهش و فناوری ارائه کرد و گفت: تعداد ایدههای تجاری شده در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد از ۵۸۷ ایده در سال ۱۳۹۱ به ۷۷۰۸ ایده در سال ۱۳۹۷ رسیده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه میزان فروش شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد از ۱۷۱ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۱ به ۹۷۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۷ ارتقا یافته است، خاطرنشان کرد: تعداد واحدهای فناور مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد ۷۸۶۴ واحد تا پایان سال ۱۳۹۷ بوده است در حالی که تعداد این واحدها در سال ۱۳۹۳، ۳۰۰۰ واحد بوده است.
برومند افزود: تا پایان سال ۱۳۹۷ تعداد ۱۶۲۵ شرکت مستقر در پارک های علم و فناوری و مراکز رشد واحدهای فناور موفق به دریافت تاییدیه دانش بنیان از کارگروه ارزیابی مربوطه شدهاند، افزود: تعداد این شرکتها در سال ۱۳۹۲ تنها ۱۱ مورد بوده است.
وی از ارتقاء رتبه جهانی کمیت علم ایران و افزایش سهم ایران از کل کمیت تولید علم دنیا خبر داد و افزود: تعداد دانشگاههای ایرانی در نظامهای بینالمللی رتبهبندی در سال ۲۰۱۹ افزایش چشمگیری نسبت به سال ۲۰۱۴ داشته است.
براساس این گزارش تعداد فناوران شاغل در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد به بیش از ۵۶ هزار نفر در پایان سال ۱۳۹۷ رسیده است که این عدد در سال ۱۳۹۱ تنها ۱۹ هزار نفر بوده و امروز قریب به ۸۰ درصد شاغلین آن ها را دارندگان مدرک کارشناسی به بالا در بر میگیرند.
همچنین تعداد قراردادهای ارتباط با صنعت و دانشگاه ۳۰۳۵ قرارداد در سال ۱۳۹۲ به ۷۰۲۴ قرارداد در سال ۱۳۹۷ افزایش یافته و مبلغ این قراردادها که در سال ۱۳۹۲، ۳۳۵ میلیارد تومان بوده نیز در سال ۱۳۹۷ به ۱۷۷۳ میلیارد تومان افزایش یافته است.
در ادامه این جلسه که وزرای علوم، تحقیقات و فناوری، آموزش و پرورش، رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و روسای فرهنگستانهای زبان و ادب فارسی و علوم پزشکی نیز حضور داشتند رویکرد جدید پیشنهادی دبیرخانه شورای عالی عتف نسبت به توسعه مناطق ویژه علم و فناوری مورد بحث و بررسی قرار گرفت و دبیر شورا ضمن ارائه گزارشی از روند فعلی ایجاد منطقه ویژه علم و فناوری و چالشهای کلیدی در شکلگیری و عملیات مناطق ویژه علم و فناوری در کشور، به بیان نکات مثبت طرح پیشنهادی دبیرخانه پرداخت.
در این نشست پس از بحث و تبادلنظر درخصوص پیشنهاد دبیرخانه درخصوص توسعه مناطق ویژه علم و فناوری، پیشنویس آییننامه اجرایی تخصیص و توسعه پهنهها و مناطق ویژه علم و فناوری با رعایت این ملاحظه که هیچ اثر منفی و محدودیتی برای زندگی مردم و ساکنین اطراف این پهنهها نداشته باشد به تصویب رسید و مقرر شد وزیر علوم، این پیشنویس را جهت بررسی و تایید نهایی در جلسه هیات دولت مطرح کند.
در ادامه این جلسه گزارش ماده ۵۶ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) در سال ۱۳۹۷ ارائه شد و دبیر شورا به بیان توضیحاتی در خصوص جزییات این گزارش پرداخت.
پیشنهاد صندوق نوآوری و شکوفایی جهت اصلاح برخی مفاد آییننامه اجرایی قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانش بنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات از دیگر موضوعاتی بود که در این جلسه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و پس از توضیحات دبیر شورا و ارائه نظرات و دیدگاههای مختلف، به تصویب رسید.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=173547
false
true