true
اقتصادتهران: هفته گذشته وزیر صنعت در نامههای جداگانه به رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت، با تاکید بر اینکه بازار خودرو ایران انحصاری نیست، خواستار آزادسازی قیمت خودرو شد.
محمد رضا نعمت زاده وزیر صنعت معدن و تجارت یازدهم بهمن ماه جاری با ارسال نامههای جداگانه به رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، خواستار لغو مصوبه شورای اقتصاد مبنی بر انحصاری بودن خودرو شد و با ارسال گزارش کاملی، دلایل این وزارتخانه را مبنی بر انحصاری نبودن این کالا و خروج قیمت گذاری آن از شورای رقابت اعلام کرده است.
جداي از نامه وزير صنعت و اصرار وي بر انحصاري نبودن بازار خودرو كه به قول دكتر جمشيد پژويان، رييس سابق شوراي رقابت، “انحصاري بودن بازار خودرو را يك فرد عادي هم ميفهمد” به نظر ميرسد، مهمترين مقولهاي كه در اين راستا ميتواند براي مردم داراي اهميت باشد تغييرات قيمت خودرو است به طوري كه قيمت خودرو در كنار كيفيت آن، عامل تعيين كننده رضايت مشتريان است و در حال تفاوتي ندارد كه اين بازار انحصاري باشد يا خير، زيرا حتي اگر كيفيت خودروها به گونهاي باشد كه رضايت مردم را در پي داشته باشد حتي در صورت انحصاري بودن، مردم به اين مساله اهميت نداده و حتي باعث افتخار است كه خودروسازان در كشور توانايي بالايي در توليد خودروهايي دارند كه ميتواند رضايت مردم را به دنبال داشته باشد. اصرار وزير صنعت بر انحصاري نبودن بازار خودرو در حالي است كه چندي پيش واردات خودروهاي لوكس با اعمال تغييراتي در آن محدود شد به گونهاي كه واردات خودرو با حجم موتور بالای 2500 سیسی که به خودروهای لوکس معروف است، مگر مواردی که هیئت وزیران اجازه ورود بدهد، ممنوع است. نكته جالب اما اين كه طبق گفتههاي وزير صنعت و با تمهيدات در نظر گرفته شده وزارت صنعت، معدن و تجارت، واردات خودرو فقط توسط ۳۵ نمایندگی مجاز صورت ميگيرد.
در واقع محمدرضا نعمت زاده، با بیان این مطلب درباره طرح ویژه این وزارتخانه برای ساماندهی واردات خودرو گفت: براساس مقررات، واردات خودروهای تجاری باید از طریق نمایندگیهای رسمی صورت گیرد که امکانات تعمیر و نگهداری این کالاهای سرمایهای را داشته باشند در حالی که در دولت گذشته، وزارت صنعت به خاطر مشکلات تحریم اجازه داده تا هر وارد کنندهای بتواند خودرو وارد کند؛ به همین دلیل براساس آئین نامه ای که به تازگی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شده، تنها نمایندگیهای مجاز که تعداد آنها ۳۵ نمایندگی است، اجازه دارند خودرو وارد کنند و این کار به هیچ عنوان انحصاری نیست.
حال معلوم نيست انحصار يعني چه؟! به هر صورت همگان ميدانند كه توان خودروسازان داخلي به گونهاي نيست كه رضايت مشتريان را به سوي محصولاتشان جلب كند و اين در حالي است كه روز به روز انحصار اين بازار بيشتر ميشود. اما نكته قابل اهميت آن است كه بازار خودرو اعم از انحصاري بودن يا غير انحصاري بودن تنها بايد يك هدف داشته باشد و آن رضايت مردم از محصولات است.
تسريع در آزادسازي به سود صنعت خودروست
در همين رابطه، عضو هیات مدیره انجمن قطعه سازان با اشاره به نامه وزیر صنعت به رییس جمهوری، تسریع در آزادسازی قیمت خودرو را به سود این صنعت عنوان کرد.
محمد رضا نجفی منش در گفت و گو با ابتكار ضمن بیان این مطلب، گفت: مهم ترین مساله در مدت سالیان اخیر چرایی نحوه دخالت دولت در قیمت خودرو بوده است به طوری که این دخالت در دولت قبل به اوج خود رسید. وی افزود: مهم ترین سوال این است که چرا دولت باید در قیمت گذاری خودرو نقش داشته باشد؟
وي با بیان آن که در مدت 30 سال گذشته خودروسازان نقشی در قیمت گذاری خودرو نداشتند، خاطرنشان ساخت: در هیچ جای دنیا دولت دخالتی در قیمت گذاری خودرو نداشته و خللی در این روند ایجاد نمی کند در حالی که در ایران، شورای رقابت که در دوره قبل ایجاد شد، در قیمت گذاری خودرو به طور مشهودی دخالت می کرد.
نجفی منش با اشاره به مزایای آزادسازی قیمت خودور گفت: در صورتی که قیمت گذاری آزاد و قیمت توسط بازار تعیین شود نوعی رقابت در این صنعت به وجود می آید که هم به سود تولیدکنندگان خودرو و هم به منفعت مشتریان است.
عضو شورای سیاستگذاری و نظارت خودرو با بیان آن که همیشه در صنعت خودرو نوعی رانت وجود داشته، تصریح کرد: به دلیل این رانت، هیچ گاه خودرو با قیمت مناسب به دست مشتریان نرسیده و قیمت ها به طور کاذب بالا بوده است.
وی با بیان آن که بازار خودرو چند جانبه است گفت: دیگر زمان آن رسیده که دولت تصمیم بگیرد تا کسی وارد مقوله قیمت گذاری خودرو نشود و شورای رقابت نیز به وظیفه اصلی خود که همانا ایجاد و توسعه فضای رقابت است بپردازد و نه قیمت گذاری خودرو.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران و ایران با تاکید بر ضرورت آزاد سازی قیمتها گفت: مهم ترین حمایتی که دولت می تواند در این زمینه انجام دهد حمایت از تولید داخلی از طریق رفع موانع تولید است.
وی همچنین در یادآور شد: چندی پیش قوانین واردات خودرو نیز دچار تغییراتی شد که این امر در راستای حمایت از مشتری مداری صورت گرف.
وارد كردن خودرو غير از 35 نمايندگي شرط دارد
در همين رابطه، ولي ا…افخمي راد، معاون وزير صنعت و رييس سازمان توسعه تجارت با بيان آن كه افرادي كه بخواهند نسبت به واردات خودرو اقدام كنند مانعي براي آن ها وجود ندارد گفت: در حال حاضر ۳۵ شرکت مجوز واردات خودرو دارند و واردکنندگانی که میتوانند خدمات پس از فروش و گارانتی را ادامه دهند، میتوانند در لیست واردکنندگان رسمی خودرو قرار گیرند و در واقع هر کسی که میخواهد خودرو وارد کند باید برای خدمات پس از فروش خود چارهای بیندیشد و اگر واردکننده بتواند برای این موضوع چارهای بیندیشد، مشکلی برای واردات نخواهد داشت.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=17767
false
true