true
اقتصادتهران: در نشست خبری جایزه کتاب سال تاکید شد: آن بخش از حوزهی ادبیات که در جایزهی جلال ارزیابی نمیشود قطعا در روند داوریهای جایزهی کتاب سال قرار داشته و دارند.
به گزارش ایلنا، نشست رسانهای سیوسومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با حضور حجتالاسلام مهدوی راد (دبیر علمی) و محسن جوادی (دبیر جایزه جهانی کتاب سال) صبح امروز سهشنبه، ۱۳ بهمنماه بدون حضور نمایندهای از رسانه ملی در سرای اهل قلم برگزار شد.
جوادی (دبیر علمی بیست و سومین دوره جایزه جهانی کتاب سال) در ابتدای این نشست گفت: به روال سالهای قبل فراخوان دادیم، خود ناشران و نویسندگان خواهان حضور بودند و نزدیک به دو هزار جلد کتاب را بررسی اولیه کردیم. در این دوره از میان ۲ هزار جلد کتابی که از طریق اینترنت و اطلاعات کتابشناختی خود جمعآوری شد ۲۵۲ کتاب را خریداری کردیم. این کتابها توسط ۹۰ داور که ۱۰ داور آنها بینالمللی بودند ارزیابی شدهاند. موضوع کتابها ایران و اسلام بود. در نهایت از مجموع داوریها ۳۰ کتاب حداقلهای لازم برای برگزیده شدن را داشتند اما از آن میان ۱۰ کتاب را انتخاب کردیم.
دبیر علمی بیست و سومین دوره جایزه جهانی کتاب سال افزود: سیاست دبیرخانه جایزه جهانی کتاب سال توجه به کیفیت آثار است نه کمیت. امسال مجموع زبانهای کتابی که به دبیرخانه ارسال میشد فراوان بود که از آن میان میتوان به زبانهای مالزی، اندونزی، روسی و زبانهای اطراف دریایخزر اشاره کرد. اما مشکلی که وجود داشت اینکه گاهی اوقات این کتابها از استانداردهای لازم برخوردار نبودند. میکوشیم از سال آینده به سمتی برویم که استانداردها را بهصورت منطقهای مطرح کنیم و داوریها براساس ارزیابیهای منطقهای صورت بگیرند.
در ادامه محمدعلی مهدویراد (دبیر علمی سیوسومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران) نیز با اشاره به تحولات صورت گرفته در روند برگزاری این دوره از جایزهی کتاب سال گفت: امسال کتاب سال به لحاظ دستیابی به اطلاعات با یک تحول ماهوی مواجه بود و آن اینکه فراخوان از طریق پیامک و پُست الکترونیکی و دو روزنامه آفتاب و دنیای اقتصاد به همه شخصیتهای حقیقی و حقوقی ارسال شد؛ به بیش از ۶ هزار ناشر، ۲ هزار و ۵۰۰ داور و ۶ هزار و ۵۶۴ شخصیت و اهل قلم فراخوان ارسال شد تا کتابهایشان را به دست دبیرخانه برسانند. کتابها در حدود ۷۲ گروه ازجمله کلیات، فلسفه، روانشناسی، دین، علوم اجتماعی، زبان، علوم کاربردی، هنر، تاریخ و جغرافیا و کودک و نوجوان بررسی شدند. البته دبیرخانه فقط به ارسال فراخوان برای شرکت در این دوره از جایزه اکتفا نکرد و مکرر و مکرر به ناشران، محققان و نویسندگان تلفن و پیامک زده شد.
دبیر علمی سی و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران افزود: در نهایت ۵ هزار و ۳۸۵ کتاب به دبیرخانه ارسال شد و زمینه داوری آنها فراهم شد؛ همه این کتابها در سال ۹۳ منتشر شدهاند. پس از بررسیهای اولیه از میان این تعداد، ۲۲۴ عنوان کتاب به مرحله نهایی با داوری ۸۹۶ داور راه یافتند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه به دلیل برگزاری روند ثبتنام به صورت الکترونیکی دستیابی به داوران راحتتر صورت گرفت و حوزه داوران از تنوع اقلیمی و سازمانی برخوردار بود، گفت: در این دوره از جایزه کتابسال ۱۰ برگزیده و ۳۰ شایسته تقدیر معرفی میشود .هدویراد سپس با ابراز تاسف از اینکه همچنان در جایزه کتاب سال کمیت بر مرکب تیزر و میدان پژوهش و نگارش میتازد؛ یادآور شد: متاسفانه به لحاظ کمی در میراث مکتوب نه تنها کم نداریم بلکه افزون نیز داریم اما کیفیت در حال اُفت است و این فاجعه است که باید آسیبشناسی شود. این افت هم در حوزه کتابخوانان، کتابآفرینان و هم در حوزه کتابگرایی و کتابجویی وجود دارد. صداوسیما مهمترین مرکز اطلاعرسانی کتاب بهشمار میآید اما واقعاً در طول سال این مراکز چقدر به حوزه کتاب و ترویج کتابخوانی میپردازند؟!
دبیر علمی سی و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: خوشبختانه خانه کتاب به خوبی در این راستا قدم برداشته است و با برگزاری جلسات نقد و بررسی کتاب در سرای اهل قلم به معرفی و نقد و ارزیابی آثار بهویژه آثار برگزیده و شایسته تقدیر جایزه کتاب سال میپردازد.
او همچنین تأکید کرد: ناشرانی که از طریق سایت کتابسال اسمنویسی نکردهاند حتما این اقدام را به سرعت انجام دهند چرا که فراخوان جایزه کتاب سال ۹۵ برای ارزیابی کتابهای منتشر شده در سال ۹۴، فروردینماه منتشر خواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی درخصوص خرید از ناشرانی که کتاب برگزیده در این جایزه داشتند، گفت: این مسئله انجام شده است، شاید کمی به خاطر کمبود بودجه کم شده باشد، اما خرید انجام شده اگر کسی کتابش خریداری نشده حتما اعلام کند.
افشین داورپناه (معاون فرهنگی و پژوهشی مؤسسه خانه کتاب و مجری کتاب سال جمهوری اسلامی ایران) نیز با بیان آماری از روند انتخاب کتابهای برگزیده گفت: از مجموع ۴۳ هزار عنوان کتاب چاپ اول منتشر شده در سال ۱۳۹۳، ۵ هزار و ۳۸۵ عنوان کتاب در سایت جایزه کتاب سال ثبتنام کردند اما براساس تبصره آییننامه این جایزه کتابهایی که در سال ۹۳ منتشر شدهاند و امسال نتوانستهاند ثبتنام کنند این امکان را دارند که برای جایزه سال بعد وارد چرخه داوری شوند.
معاون فرهنگی و پژوهشی مؤسسه خانه کتاب ادامه داد: به نظر میرسد کیفیت کتابهای این دوره از جایزه کتابسال اُفت کرده است. برکت برگزاری اینگونه جوایز برای مخاطبان بهویژه مؤسسه خانه کتاب این است که مجموع کتابهایی که در طول سال منتشر شدهاند، یکجا دیده میشوند و ارزیابی صورت میگیرد اما با اظهار تأسف باید گفت که بسیاری از این کتابها، کتابسازی هستند. تأسفبارتر اینکه این معضل هم در کتابهای مطالعاتی و گردآوری شده و هم در کتابهای تحقیقاتی و پژوهشی دیده میشود. امسال در خانه کتاب تصمیم داریم کتابهای برگزیده و شایسته تقدیر را تحلیل کنیم و گزارش آن را منتشر کنیم تا نمایه کلی از وضعیت کتاب ایران ارائه شود.
مجری کتاب سال جمهوری اسلامی ایران سپس متذکر شد: ما در خانه کتاب به سمت سوق دادن فعالیتهای حوزه کتاب به فعالیتهای مردمی حرکت کردهایم؛ معتقدیم اگر امور ترویجی و تبلیغی به سازمانهای مردمنهاد سپرده شود مثمرثمر خواهد بود و تاکنون نیز تمامی اقدامات و تفاهمنامههایی که با نهادها داشتهایم، این رویکرد را مدنظر قرار دادهاند. در جایزه کتاب سال نیز این اقدام را در دست خواهیم داشت، تا شاید بهتر برگزار شود.
او دربارهی حضور کتابهای حوزه ادبیات در روند داوریهای کتاب سال نیز گفت: بخش از آثار ادبی برای داوری به جوایر جلال و .. سپرده شدهاند، اما آن از بخش از حوزهی ادبیات که در جایزهی جلال ارزیابی نمیشود قطعا در روند داوریهای جایزهی کتاب سال قرار داشته و دارد.
آیین اختتامیه این دوره از جایزه کتاب سال ۱۸ بهمنماه و با حضور رئیس جمهوری در تالار وحدت برگزار میشود.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=36348
false
true