true
اقتصادتهران: یارانه، پرداختی مستقیم یا غیرمستقیم به افراد یا شرکت ها است که از سوی دولت تامین میشود. از نظر اقتصادی، یارانه باعث کاهش قیمتی میشود که مصرف کنندگان می پردازند و قیمت دریافتی تولیدکنندگان را افزایش می دهد و دولت متحمل هزینه می شود. سوالی که مطرح است این است که آیا یارانه برای اقتصاد ضرر دارد؟ به طور خلاصه، هر یارانه ای که به نفع فقرا و حاشیه نشینان و قشر آسیب پذیر جامعه باشد، خوب است زیرا رشد آنها باعث رشد ملی می شود. برخی از مزایای یارانهها شامل کنترل تورم و تعدیل عرضه و تقاضا و کاهش قیمت تعادلی در بازار است در مجموع هدف نهایی از برقراری یارانه تقویت رفاه و حمایت مالی جامعه است.
فیروزه صادقی: آنچه بدیهی است موفقیت اجرای قانون هدفمندی یارانهها زمانی محقق میگردد که میزان قابل توجهی از یارانهها به قشر آسیب پذیر و کم درآمد جامعه تعلق پذیرد. در طرح هدفمند سازی یارانهها شناسایی قشر نیازمند جامعه و گروههای هدف، در اولویت است تا این طرح و برنامه، نتیجهی موفقیت آمیزی داشته باشد.
یکی از آثارمثبت برقراری یارانه، جلوگیری از قاچاق اقلامی است که قیمت آنها در خارج از مرز نسبت به بهای آنها در کشور گرانتر است. افزایش کارایی مؤثر نظام اقتصادی از دیگر اهدافی است که با اجرای دقیق قانون هدفمندی یارانه ها، دستیابی به رونق تولید و برنامه های اقتصادی و کاهش تورم و بیکاری امکانپذیر میگردد.
هر نوع طرح اقتصادی نتایج و پیامدهای مثبت و منفی در بر دارد اما نکتهی قابل اهمیت گردآوری و آنالیز صحیح اطلاعات دقیق از پارامترهای مربوطه و سپس اجرای سنجیده و علمی آن است. یکی از این پارامترها شناسایی دقیق دهکهای جامعه است، بنابراین دولت باید ابتدا آمار دقیق دهکهای جامعه را جمع آوری و سپس جهت بهبود شرایط موجود در حوزهی اقتصاد کلان اقدام نماید. گام بعدی بهبود شرایطی از جمله نرخ ارز، قوانین بازار کار، ایجاد ثبات در کلیهی جوانب و حیطهی کسب و کار و نرخ بهره است تا به تقویت اقتصاد بیانجامد و از آثارمنفی افزایش قیمتها کاسته شود.
تاثیرات مثبت طرح هدفمندی یارانهها از توزیع یارانه به صورت کارآمد و شایسته حاصل میگردد و این نوع سیستم توزیع، نفع عمومی قشر ضعیف جامعه را دربرمیگیرد. به موازات اجرای طرح فوق الذکر، ایجاد زیرساخت های مورد نیاز ضروری است، به عنوان مثال با افزایش بهای سوخت، اقداماتی از قبیل تقویت سیستم حمل و نقل عمومی از آسیب به قشر ضعیف و حقوق بگیر جلوگیری مینماید. از دیگر آثار مثبت طرح هدفمندی یارانهها میتوان به نرخ واقعی حامل های انرژی اشاره کرد که مردم را به صرفه جویی مکلف میکند و نتیجهی آن جلوگیری از اسراف و هدررفت منابع انرژی است.
با آزاد شدن بهای کالاها، دولت باید درنظر بگیرد که میزان درآمد افراد متناسب با این سیاست باشد تا اقشار مختلف به ویژه کارمندان و کارگران و قشر ضعیف اقتصادی جامعه دچار صدمه و آسیب ناشی ازعدم تناسب قیمت اجناس و درآمد و درنتیجه کاهش قدرت خرید نگردند. اجرای طرح هدفمندی یارانهها، در کنار جلوگیری از اتلاف سرمایههای کشور موجب افزایش قیمتها میشود زیرا اکثر اجناس مطابق با قیمت جهانی عرضه میشود و درصورت عدم هماهنگی بین درآمد و قیمتها، ایجاد تنش در مردم دور از انتظار نیست.
در صورتیکه طرح هدفمندی یارانه ها با شکست روبرو شود آثار و تبعات آن تا طولانی مدت باقی مانده و موجب بدبینی مردم نسبت به طرحهایی از این قبیل میگردد، بنابراین یارانهی تعیین شده توسط دولت باید جوابگوی تورم ایجاد شده باشد تا به قشر ضعیف و کم درآمد فشار اقتصادی وارد نگردد در غیر اینصورت این طرح به هدف نهایی دست نمییابد. بهره مندی از یارانهها بدون ایجاد تورم از اهداف این طرح است و موفقیت طرح هدفمندی یارانهها با اجرای صحیح و درست آن توسط مسئولین امکانپذیر است.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=239991
false
true