true
اقتصادتهران: در پی انتشار مطالبی مبنی بر بالا بودن میزان باقیمانده نیترات در سیبزمینی تولیدی در یکی از استانها، مدیرکل دفتر محصولات علوفهای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که نمونهبرداریهای مستمر وزارت بهداشت نشان میدهد که میزان نیترات در سیبزمینی از حد مجاز تعیین شده، بالاتر نیست و با توجه به میزان سرانه مصرف، چگونگی مصرف و دیگر عوامل جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.
چندی پیش گزارشی مبنی بر آلوده بودن سیبزمینی تولیدی در یکی از استانها به دلیل بالا بودن میزان باقیمانده نیترات و سرطانزا بودن آنها در شبکههای مجازی منتشر شد. پس از آن برخی رسانهها به این موضوع پرداختند. در یکی از گزارشهای ایسنا با عنوان “ماجرای «سیبزمینیهای سرطانزا» در کرمانشاه چیست؟” مسئولان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه این موضوع را تکذیب کردند و به دنبال آن در روز شنبه (۱۲ آبان) با دعوت از خبرنگاران این استان، آنان را به بازدید مزارع سیبزمینی و پیاز این استان بردند تا به صورت تصادفی و در حضور آنان، نمونهبرداری از این محصولات انجام شده و میزان نیترات موجود در سیبزمینیها آزمایش شود.
در این بازدید که فیلم آن نیز منتشر شد، خبرنگاران با برداشتن چند نمونه سیبزمینی و پیاز، راهی جهاد کشاورزی استان کرمانشاه شدند تا در حضور خودشان و دوربینهای خبری، آزمایش سنجش نیترات روی آنها انجام شود و صحت و سقم ادعای کشاورزان مبنی بر میزان استفاده مجاز از کودهای شیمیایی محرز شود که نهایتا با میانگین گرفتن از سه نمونه انتخاب شده، میانگین نیترات موجود در این نمونهها عدد ۲۴۶ ppm به دست آمد که در محدوده مجاز قرار داشت. در خصوص پیاز نیز با آزمایش صورت گرفته وضعیت به مراتب بهتر از سیبزمینی بود و با نمونهگیری از دو عدد پیاز به ترتیب نیترات موجود در آنها ۲۷۰ و ۱۷۰ ppm به دست آمد که بسیار کمتر از حد مجاز آن بود (حد مجاز نیترات برای پیاز ۱۰۰۰ ppm است).
البته پس از این گزارش نیز دکتر وحید مفید – مدیرکل فراوردههای غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو – درباره میزان نیترات در سیب زمینی در برخی مناطق توضیحاتی به ایسنا داد. وی گفت:” نمونهبرداریهای معاونتهای غذا و دارو دانشگاههای علوم پزشکی براساس روشهای علمی بوده و اگر در نمونهای میزان نیترات حتی چند برابر باشد، نمیتوانیم حکم کنیم که تمام سیبزمینیهای کشور این مشکل را دارند. ممکن است در برخی مناطق به نمونههایی برخورد کنیم که میزان نیترات و نیتریت بالاتر از حد مجاز باشد، اما این موضوع به این معنا نیست که میزان باقیمانده سموم روی همه محصولات تولیدی در کشور به صورت نامتعارف بالاتر از حد مجاز باشد”.
در این رابطه حسین اصغری – مدیرکل دفتر محصولات علوفهای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی- در پاسخ به این سوال که وضعیت سیبزمینی از نظر باقیمانده نیترات چگونه است و استانداردها در این باره چه میگوید؟ اینگونه به ایسنا توضیح داد که ” نیترات یکی از بنیانهای شیمیایی است که باید در محصولات کشاورزی مدنظر قرار گیرد تا سلامت جامعه تهدید نشود. مرز بیشینه باقیمانده نیترات در محصولات کشاورزی در سال ۱۳۹۲ توسط سازمان ملی استاندارد ایران تعیین شده که هرچند بسیار سختگیرانه نوشته شده اما همواره مورد توجه قرار گرفته است”.
وی افزود: “برای اینکه بتوانیم حداکثر مجاز باقیمانده نیترات در محصولات کشاورزی مختلف را مشخص کنیم باید میزان سرانه مصرف آنرا نیز در نظر بگیریم. به عنوان مثال سیبزمینی در اروپا جزو محصولات پرمصرف بهشمار میرود و در بسیار از کشورهای این قاره سبز بالای ۱۲۰ کیلوگرم سرانه مصرف وجود دارد و به همین دلیل حداکثر میزان باقیمانده آن در سیبزمینی در کشورهایی همچون آلمان PPM ۲۰۰ و در لهستان حدود PPM ۱۸۰ در نظر گرفته شده است.”
مدیرکل دفتر محصولات علوفهای و جالیزی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: “سازمان ملی استاندارد ایران حداکثر حد مجاز باقیمانده نیترات در سیبزمینی را PPM ۱۷۰ مشخص کرده است. حال آنکه میزان سرانه مصرف سیبزمینی در ایران یک سوم کشورهای اروپایی مذکور بوده و حدود ۴۴ کیلوگرم است؛ بنابراین میزان باقیمانده در نظر گرفته شده به عنوان دستورالعمل همواره مدنظر وزارت جهاد کشاورزی بوده و کنترل شده است. گواه این مدعا هم نمونهبرداریهای مستمر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده که تاکنون گزارشی دال بر بالاتر بودن میزان نیترات در سیبزمینی از حد مجاز تعیین شده، به وزارت جهاد کشاورزی ارسال نشده است.”
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=138692
false
true