اقتصاد تهران
شماره خبر : 35775
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۱۱/۰۷
اقتصاد تهران

عدم تخصیص منابع مالی متناظر، از عمده‌ترین موانع تحقق طرح‌های جامع

اقتصادتهران: در نشست علمی تخصصی “تجارب جهانی پایش طرح‌های توسعه شهری” اصلاح قوانین و مقررات در جهت افزایش مشروعیت و لزوم تبعیت از طرح‌های توسعه‌ی شهری مطرح شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران، در این نشست که در دانشکده‌ی جغرافیای دانشگاه تهران، برگزار شد،کرامت الله زیاری، سهراب مشهودی و سید مهدی معینی به چگونگی و مراحل تهیه‌ی طرح‌های توسعه‌ی شهری، بررسی تجارب جهانی و موانع عدم تحقق آن‌ها پرداختند.

انوشیروان ناصر مستوفی مدیر دبیرخانه شورای عالی نظارت بر توسعه شهری تهران و دبیر شورای راهبردی شهرسازی و معماری، یکی از معضلات مدیریت شهری بعد از تهیه و تصویب طرح‌های توسعه‌ی شهری را نحوه‌ی پایش طرح ها دانست، و تعیین معیارها و شاخص‌های مناسب جهت انجام این مهم را یادآورشد و افزود: آمارهای دقیق و قابل اتکایی از میزان تحقق طرح‌های جامع شهری گزارش نمی‌شوند؛ از این رو، لزوم بررسی و واکاوی مجدد نحوه پایش طرح‌ها و دلایل عدم تحقق آن‌ها از جانب مرکز مطالعات احساس شده است.

وی هدف از برگزاری این نشست را بررسی تجارب جهانی و نقاط ضعف و قوتشان، در این زمینه اعلام کرد تا در نهایت بتوان به یک طرح و شیوه نامه‌ی مدون و بومی که کارایی مناسبی برای شهر و شهروندان داشته باشد، دست یافت.

کرامت الله زیاری، در این نشست ضمن اشاره به تجارب کشورهای دیگر در زمینه‌ی تهیه‌ی طرح های جامع شهری گفت : یکی از عمده‌ترین موانع تحقق طرح‌های جامع عدم وجود منابع مالی لازم برای اجرای طرح‌ها است .

وی تصریح کرد : یکی از مهم‌ترین راهبردهایی که می‌تواند در جهت حل این معضل کمک کند، راهبرد عوارض توسعه با هدف تأمین هزینه‌ پروژه‌های عمومی با مشارکت بهره برداران و شهروندان است و یکی از عوامل موفقیت اجرای این طرح‌ها، توجه و مشارکت عمومی در کنترل کاربری‌های زمین می‌باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه، امروزه تهیه‌ی طرح‌های کلان و جامع منسوخ شده و نظام برنامه‌ریزی استراتژیک و محلی مورد اهمیت و توجه‌اند، خاطر نشان کرد: در تهیه‌ی برنامه‌ی ششم توسعه سعی شده برنامه‌ریزی بر این اساس صورت گیرد و جایگاه قانونی پیدا کند.

وی همچنین یکی از غفلت‌های جدی در طرح‌های توسعه‌ی شهری چه در سطح ملی، منطقه‌ای و محلی را نادیده گرفتن محیط زیست طبیعی و عدم تعیین ضوابط کارآمد و معین در راستای حفظ آن مطرح کرد و برخی مشکلات بوجود آمده را ناشی از همین عدم توجه و نبود ضوابط و مقررات دانست.

سهراب مشهودی متخصص و پیشکسوت شهرسازی نیز در این نشست در رابطه با دلایل عدم تحقق طرح‌ها ، اصلی‌ترین مشکل را در ریشه و زیرساخت‌های برنامه‌ریزی‌ها دانست و تصریح کرد: اگرچه در شهر، عرف و قانون کشور مالکیت خصوصی مشروعیت داشته و محترم شناخته می‌شود، اما از آنجا که نظام برنامه‌ریزی ملهم از کشورهایی با گرایش‌های سوسیالیسم صورت گرفته، شرح خدمات‌ مورد نیاز با قانون و عرف هماهنگی ندارد و در نهایت دچار تناقض‌های جدی شده‌ایم.

وی همچنین با اشاره به اینکه، بر اساس قوانین موجود الزامی برای رعایت طرح‌های فرابخشی از قبیل طرح‌های آمایش سرزمین وجود ندارد، افزود: به همین دلیل تاکنون سه مرتبه طرح آمایش سرزمین طراحی، اما در مراحل تصویب رها شد.

در ادامه سید مهدی معینی پژوهشگر علوم شهری و مدرس دانشگاه یکی از راه های موفق در پایش طرح ها یا نوشتن طرح ها و برنامه ها را مشارکت مردمی برشمردند که ضعف آن در ایران به شدت به چشم می خورد. ایشان با بیان اینکه ما در ایران نحوه سخن گفتن و تعامل با یکدیگر را تمرین نمی کنیم تاکید داشتند برای رسیدن به شهری بهتر نیازمند تضارب آرا و مشارکت مردمی هستیم.