true

اقتصادتهران: امضای توافق تجاری بین چین و آمریکا و تعهد چین برای افزایش ۵۰ میلیارد دلاری خرید انرژی از آمریکا در کنار تهدید خزانهداری این کشور برای توقف واردات نفت از ایران میتواند زنگ خطر دوبارهای برای کاهش بیشتر نفت صادراتی ایران باشد.
وزارت خزانهداری آمریکا چین را تهدید کرده که اگر واردات نفت از ایران را متوقف نکند، با تحریم رو به رو خواهد شد.
وزیر خزانهداری آمریکا گفته که ما برخی از شرکتهای حمل و نقل چین را که از ایران نفت خریداری میکنند، تحریم کردهایم و همچنان ضمن هشدار به چین یا هر کشور دیگری در جهان که با ایران تجارت میکند، آنها را تحریم میکنیم.
وی با بیان اینکه واشنگتن برای حل مسئله نفت ایران با چین مشورت میکرد، مدعی شده که آمریکا درآمد (صادرات) نفت ایران را ۹۵ درصد کاهش داده است. وزیر خزانهداری آمریکا تاکید کرده که بخش عمدهای از این درآمد نفتی باقیمانده از کشور چین است.
بر اساس ادعای وی، همه شرکتهای دولتی چینی خرید نفت از ایران را متوقف کردهاند و وزارت خزانه داری آمریکا در حال همکاری نزدیک با طرف چینی برای متوقف کردن فعالیتهای اضافی در زمینه نفت است.
موضوعی که البته به گفته وزیر نفت ایران تازه نیست. «بیژن زنگنه» به ایرنا گفته که خیلی وقت است این صحبتها را مطرح میکنند.
آمریکا پیش از این نیز تاکید کرده بود که میخواهد صادرات نفت ایران رابه صفر برساند اما در عمل ایران ثابت کرد راههای دور زدن تحریم را به خوبی یاد گرفته و صادرات طلای سیاه ایرانی همچنان ادامه دارد، هر چند که به نسبت پیش از تحریمها کاهش داشته است.
اما زنگ خطر اصلی برای نفت ایران، امضای توافق تجاری بین چین و آمریکا است. چین و آمریکا روز چهارشنبه به وقت آمریکا اولین بخش از توافق تجاری خود را نهایی کردند تا راه برای توافقی جامعتر و گستردهتر که به اختلافات تجاری دیرینه دو اقتصاد بزرگ جهان پایان دهد، باز شود.
بر این اساس، چین توافق کرده تا در ۲ سال آینده ۲۰۰ میلیارد دلار خرید محصولات آمریکایی را افزایش دهد. افزایش واردات چین از محصولات ۴ صنعت، خودرو، قطعات خودرو، هواپیما، ماشینآلات کشاورزی، تجهیزات پزشکی و نیمهرساناها خواهد بود.
نکته مهم و سرنوشت ساز برای بازار نفت ایران اما در این بند گنجانده شده که بر اساس آن قرار است پکن خرید انرژی از آمریکا را ۵۰ میلیارد دلار افزایش دهد.
افزایش تولید نفت آمریکا در سالهای اخیر، این کشور را به بزرگترین تولیدکننده نفت دنیا تبدیل کرده است. این موضوع باعث شده تا محمولههای نفت خام خلیج فارس به کمترین میزان ۳۰ سال اخیر برای صادرات به آمریکا برسد.
آمریکا به لطف رونق تولید شیل ، محمولهها را از خلیج فارس به ۳۰ سال گذشته کاهش داد. اما این تنها تهدید نفت شیل برای نفت خام خاورمیانه و از جمله ایران به شمار نمیرود.
آمریکا با تکیه بر تولید نفت شیل، در تلاش است تا به صادرکننده نفت خام تبدیل شود. رویایی که گامهای اول آن را برداشته و صادرات نفت این کشور به شرق آسیا و اروپا آغاز شده است.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=176271
false
true