×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true
true

ویژه های خبری

true
دی ۲۸, ۱۴۰۳, ۱:۱۸ ق٫ظ
true
true

اقتصادتهران: تعدادی از کارشناسان اقتصادی ضمن تحلیل دلایل گرانی اخیر ارز و پیش‌بینی این بازار در ماه‌های آینده، می‌گویند که میل به افزایش قیمت ارز در بازار تنیده شده است و بازار با هر تکانی، تحریک می‌شود.

قیمت ارز در روزهای اخیر در بازار افزایش یافته و نرخ دلار در بازار آزاد هم اکنون به حدود ۳۶۰۰ تومان رسیده، این در حالی است که پیش بینی می شد با نزدیک شدن به اجرایی شدن برجام و آزادسازی دلارهای بلوکه ایران، نرخ ارز در بازار کاهش یابد.

تحلیلگران اقتصادی دلایل متعددی برای افزایش قیمت دلار در بازار داخلی از جمله جبران کسری بودجه توسط دولت، افزایش تقاضا، کسری منابع ارزی نسبت به مصارف و غیره را اعلام می‌کنند.

برخی از فعالان اقتصادی هم می گویند که وام ۲۵ میلیون تومانی خرید خودرو و افزایش تقاضا برای خرید قطعات مورد نیاز تولید خودرو به افزایش تقاضای ارزی و در نتیجه افزایش قیمت ارز دامن زده است.

به هر حال گشت و گذاری در بازار ارز نشان می دهد که در حال حاضر خریداران از تعداد فروشندگان ارز پیشی گرفته اند و تعداد خریداران ارزی افزایش یافته است.

میل به افزایش قیمت ارز در بازار تنیده شد

حیدر مستخدمین‌حسینی معاون اسبق بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در گفتگو با مهر درباره دلایل افزایش قیمت دلار در بازار در روزهای اخیر گفت: ارز کالایی است که در اختیار و انحصار دولت است و دولت هرگاه نیاز به نقدینگی پیدا می کند و با کسری بودجه مواجه می شود، به سراغ تامین منابع و کسری بودجه از طریق افزایش قیمت ارز در بازار می‌رود.

وی با بیان اینکه بازاری به نام ارز نداریم و این بازار در اختیار کامل و انحصاری دولت است، افزود: بانک مرکزی و دولت با تزریق ارز همواره از افزایش قیمت ارز جلوگیری می‌کند اما در مواقعی که دولت نیاز به مابه التفاوت قیمت ارز آزاد و دولتی دارد، نسبت به افزایش قیمت در بازار اقدام می کند.

این کارشناس مسایل اقتصادی با اشاره به اینکه ممکن است این اقدام برای افزایش قیمت برای جبران منابع تامین یارانه نقدی و یا سایر مقوله‌ها باشد، افزود: این در حالی است که در شرایط فعلی دولت طرح تسریع خروج از رکود را اجرایی کرده و با اجرای این طرح به دنبال تثبیت شرایط اقتصادی است اما عاملی که تثبیت اقتصادی را برهم زده، نرخ ارز است که در حال حاضر افزایش آن به صورت غیر متعارف رخ داده است.

مستخدمین‌حسینی با پیش بینی اینکه افزایش قیمت ارز تا پایان سال ادامه خواهد یافت، افزود: این افزایش‌ها طی ماه‌های اخیر به نحوی بوده که در طول ماه قیمت دلار روندی افزایشی در پیش گرفته اما در پایان ماه قیمت آن تا حدودی تعدیل می‌شود تا قیمت ارز در پایان ماه با نرخ کمتری بسته شود اما در ماه بعد دوباره همین روند تکرار می‌شود.

معاون اسبق وزارت اقتصاد و بانک مرکزی گفت: افزایش هر چه بیشتر نرخ ارز به نفع دولت است اما این موضوع مکانیزم‌های تثبیت اقتصادی و معادلات سرمایه گذاری را بر هم می زند.

وی با اشاره به برخی تحلیل‌های اقتصادی مبنی بر افزایش قیمت ارز، گفت: هرچند در این تحلیل‌ها مطرح می‌شود که افزایش نرخ ارز به نفع صادرات کشور است ولی این موضوع را هنوز صادرات ما درک نکرده است و بنابراین جز متضرر شدن مردم حاصل دیگر ندارد.

سفته‌بازان وارد میدان شدند

به گفته وی، میل به افزایش قیمت ارز در بازار تنیده شده، سفته بازان وارد میدان شده‌اند که بتوانند در کوتاه مدت با سفته بازی نفعی را از این معاملات و معادلات ارزی ببرند. در صورتی که تزریق مختصر ارز کمک می کند بازار ارز از این حالت درآید. بازار ارز مقوله ای است که کاملا در اختیار دولت است و فقط رقم کمی در اختیار بخش خصوصی است که آن هم تمایلی به عرضه ندارد.

همچنین مهدی تقوی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با مهر، با اشاره به اینکه در حال حاضر دو نوع تقاضا برای ارز در بازار وجود دارد، تصریح کرد: یکی تقاضای واردات و سفر خارجی است و دیگری تقاضای سفته بازی است. عده ای با پیش بینی اینکه قیمت ارز در بازار افزایش خواهد داشت، اقدام به خرید ارز کرده و آن را نگه می داند تا با گران شدن در بازار بفروشند و سودی کسب کنند.

عده‌ای به جای فروش، ارز می‌خرند

وی با اشاره به وعده سیف رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر آزادسازی میلیاردها دلار از منابع بلوکه شده ایران پس از اجرایی شدن برجام گفت: با ورود این میزان منابع ارزی به کشور، قیمت ارز کاهش خواهد یافت، زیرا ورود این میزان منابع ارزی و عرضه ارز، قیمت ارز را می شکند اما در حال حاضر معادله برعکس شده و عده ای به جای فروش، در حال خرید ارز هستند.

این کارشناس ارشد مسایل اقتصادی اضافه کرد: مطابق نظریه های اقتصادی، هم اکنون باید فروش ارز افزایش می‌یافت اما خرید ارز افزایش یافته است و این امر قیمت ارز را بالا می برد. در عین حال قیمت نفت کاهش یافته و به دنبال آن درآمدهای نفتی تقلیل یافته، این در حالی است که درآمدهای ارزی ما از فروش ارز حاصل می شود و با کاهش فروش نفت، تزریق منابع ارزی به بازار کاهش یافته و قیمت‌ها به تبع آن افزایش می یابد و این کنش و واکنش است.

تقوی در بیان دلایل افزایش قیمت ارز به موضوع دیگر یعنی کسری بودجه اشاره کرد و اظهارداشت: قیمت نفت کاهش یافته و این در حالی است که دولت خرج و مخارج دارد. میزان دلاری که بابت صادرات نفت می گیریم، کاهش یافته و این مشکلاتی را بوجود می آورد اما دولت راه‌های دیگری هم برای جبران کسری بودجه دارد که عبارتند از اخذ مالیات بیشتر، افزایش قیمت نفت، افزایش درآمدهای نفتی، یعنی چاپ پول بیشتر توسط بانک مرکزی و اینکه آن را در اختیار دولت قرار دهد که البته خطرناک است و دیگری فروش اوراق قرضه.

وی ادامه داد: اگر بانک مرکزی پول چاپ کند، تورم دوباره افزایش خواهد یافت؛ بنابراین معضل اصلی اقتصاد ما در حال حاضر پائین بودن قیمت نفت است. قبلا پیش بینی کرده بودم که قیمت دلار به ۲۹۰۰ تومان کاهش یابد.

true
برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true
false
true

tag heuer aquaracer calibre 5 automatic price tag heuer carrera calibre 1887 price replica watch breitling chronometre aerospace price breitling superocean heritage 46 chronograph replica watches how to change a metal watch band patek philippe double sided watch price replica watches