true
گروه اقتصادي: همه ساله در ايام تابستان جابجايي ها به اوج خود مي رسد اما انگار بازار مسكن كه در ركود به سر مي برد در سال جاري اين نظم را بر هم زد و در حالي كه همگان به دليل سر و سامان گرفتن مذاكرات هسته اي و نيز برقراري آرامش نسبي در اقتصاد كشور منتظر رونق در اين بازار بودند اتفاق خاصي تاكنون روي نداده است. اين در حالي است كه به گفته بسياري از كارشناسان اقتصادي اگر بازار مسكن در سه ماه نخست سال به تكاپو نيفتد تا پايان آن سال اميدي به رونق مجدد آن نخواهد بود.
اين طور كه پيداست بازار مسكن در خواب تابستاني فرو رفته و شايد تا پس از خواب زمستاني حتي تا سال آينده هم از خواب بيدار نشود. البته پايين بودن قدرت خريد مردم تا حد زيادي بر اين مساله تاثير گذار بوده به طوري كه بسياري از مردم كه درآمدشان كفاف زندگي شان را به سختي مي دهد ترجيح مي دهند در اين آشفته بازار اجاره نشين باشند و از اين راه گذران زندگي كنند. به عبارت ديگر در حال حاضر قیمتها از قدرت خرید مردم تا حدودی بالاتر است و با وجود این که تابستان، فصل جابجایی است شاهد کاهش معاملات هستیم و تقاضای اجارهنشینی بیشتر شده که قیمتهای این بخش را نیز با افزایش مواجه کرده است. البته به عقيده برخي كارشناسان مسكن، آغاز ماه مبارك رمضان و تقارن آن با ابتداي تابستان شايد مزيد بر علت شده تا معاملات با افت مواجه شود و ممكن است پس از عيد سعيد فطر اين بازار دوباره از رونق برخوردار شود. در همين رابطه احمدرضا سرحدی، کارشناس اقتصاد مسکن، درباره وضعیت فعلی بازار مسکن معتقد است: افزایش میزان خرید و فروش در بازار مسکن با آمدن تابستان طبیعی است که طبق روال روند افزایشی داشته باشد چون فصل تابستان فصل جابجایی است و بیشترین حجم معاملات در این فصل به دلیل تعطیلی مدارس وجود دارد. وی با بیان این که بررسیهای آماری حاکی از این است که میزان معاملات با شروع تابستان کاهش داشته است، افزود: عواملی از جمله تورم و قیمتهای بالا از دلایل کاهش میزان معاملات در بازار هستند و با توجه به میزان قیمتها در بازار میتوان گفت که قیمتها سوری نیست و واقعیت امر این است که در سالهای اخیر با گران شدن مزد کارگران، قیمت مصالح و زمین باعث شده قیمت تمام شده ساختمانها افزایش داشته باشد. سرحدی با بیان این که با این روند، مسئله سود و منفعتطلبی سازندگان پیش میآید، تصریح کرد: میزان قیمتها آنقدر نیست که بتوان آن را حباب تصور کرد یا توقع کاهش چشمگیر قیمت را داشت. این کارشناس با بیان این که در حال حاضر قیمتها از قدرت خرید مردم تا حدودی بالاتر است، ادامه داد: بدین ترتیب با این که فصل تابستان، فصل جابجایی است شاهد این هستیم که معاملات در حد تصور انجام نمیشود و مالکان با در نظر گرفتن هزینهای که برای ساخت داشتهاند حاضر نیستند ملکشان را زیر قیمت بفروشند. وی تاکید کرد: بنابراین حجم معاملات مسکن در بازار پایین است اما بخشی که رونق بسیاری پیدا کرده و دولت هم نمیتواند کاری انجام دهد بازار اجاره است. سرحدی با بیان این که با در نظر گرفتن قیمتهای بالا امکان خرید برای مردم وجود ندارد، گفت: مردم با هجوم آوردن به سمت بازار اجاره سعی میکنند که سرپناهی برای خود داشته باشند اما نكته جالب اين است كه معقول نبودن اجاره بها از نظر مستاجران از یک سو و تحمیل قیمت از جانب مالکان از سویی دیگر، دو فاکتوری است که معادلات بازار اجاره را پیچیده کرده است. اگرچه میزان قراردادهای اجاره در فصل بهار امسال نسبت به بهار پارسال حدود 15 درصد افزایش یافته است و سه ماه ابتدایی سال جاری نسبت به زمستان سال گذشته انعقاد قراردادهای اجاره رشد 11 درصدی را شاهد بوده است اما به نظر مي رسد در صورتي كه وضعيت به همين صورت ادامه يابد پس از معضل ركود در بازار مسكن بايد شاهد معضل اجاره نشيني باشيم. از همین رو انتظار می رود که این روند در تابستان نیز که فصل جا به جایی است، ادامه پیدا کند و نمودار تقاضا برای اجاره همچنان صعودی باشد.
عدم تمایل نسبت به اجاره خانههای نوساز
این کارشناس افزود: مشکل اساسی وجود دارد و آن این است که مالکان حاضر نیستند ساختمانهای نوساز را اجاره دهند چون میدانند اجاره دادن مساوی است با تخریب نسبی ساختمان نوسازشان. وی با اشاره به این که بدین ترتیب عرضه در بازار کم میشود ولی تقاضا به دلیل کاهش قدرت خرید افزایش پیدا میکند، تصریح کرد: بالا رفتن تقاضا و کمبود عرضه در بازار باعث افزایش قیمتها در بخش اجاره میشود. سرحدی افزود: به طوری که شاهد هستیم درماههای اخیر میزان اجاره 30 تا 40 درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است و دولت با توجه به خالی بودن دستش نمی تواند اقدام خاصی انجام دهد. این کارشناس اقتصاد مسکن درباره روند آینده بازار نیز گفت: با توجه به خالی بودن تعدادی از واحدهای مسکونی قیمتها به همین ترتیب بالا میرود و پیشبینی میشود از میزان فعلی نیز بیشتر شود.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=9309
false
true