true
اقتصادتهران: بانک مرکزی جزئیات رشد اقتصادی ۳ درصدی و خلاصه گزارش تحولات اقتصادی ایران در بخش واقعی سال ۱۳۹۳ را منتشر کرد.
بانک مرکزی اعلام کرد: بر اساس محاسبات مقدماتی و اولیه اداره حساب های اقتصادی این بانک، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و به قیمت های ثابت سال ۱۳۸۳ در سال ۱۳۹۳ به ۲۰۳۱۵۹۶ میلیارد ریال رسید که نسبت به رقم مشابه سال ۱۳۹۲ به میزان ۳.۰ درصد رشد نشان می دهد.
همچنین این بانک در خلاصه گزارش تحولات اقتصادی ایران در بخش واقعی سال ۱۳۹۳ (به قیمتهای ثابت ۱۳۸۳) اعلام کرد:
بر اساس برآوردهای اولیه، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و به قیمتهای ثابت سال ۱۳۸۳ از ۱۹۷۲۸۵۲ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۲ به ۲۰۳۱۵۹۶ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۳ افزایش یافته و گویای نرخ رشد اقتصادی به میزان ۳.۰ درصد می باشد. با توجه به رشد ۱.۹- درصدی اقتصاد در سال ۱۳۹۲، محاسبات فصلی نشان می دهد که اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، مواجه با افزایش قابل توجهی در نرخ رشد اقتصادی بوده است.
از سوی دیگر، در سمت تقاضای اقتصاد و بر اساس برآوردهای اولیه ای که در خصوص اقلام هزینه ای اقتصاد همچون مخارج مصارف نهایی بخش خصوصی، مخارج مصارف نهایی بخش دولتی، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص و صادرات و واردات در سال ۱۳۹۳ بهعمل آمده است، رشد اقلام هزینه ای فوق الذکر به ترتیب ۳.۱، ۲.۷، ۳.۵، ۱۲.۰ و ۵.۷- درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل می باشند. در مجموع رشد هزینه ناخالص داخلی به قیمت بازار در سال ۱۳۹۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴.۳ درصد است.
لازم به ذکر است که محاسبات انجام شده در خصوص نرخ رشد اقتصادی، طی سال ۱۳۹۳ مقدماتی بوده و در معرض تجدیدنظر قرار دارد.
بر اساس برآوردهای اولیه، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه و به قیمت های ثابت سال ۱۳۸۳ از ۱۹۷۲۸۵۲ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۲ به ۲۰۳۱۵۹۶ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۳ افزایش یافته و گویای نرخ رشد اقتصادی ۳.۰ درصدی می باشد. با توجه به رشد ۱.۹- درصدی اقتصاد در سال ۱۳۹۲، محاسبات فصلی نشان می دهد که اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۳ نسبت به سال قبل، مواجه با افزایش قابل توجهی در نرخ رشد اقتصادی بوده است.
برآورد ارزش افزوده فعالیت های مختلف اقتصادی نشان دهنده آن است که در سال ۱۳۹۳ علت عمده افزایش تولید ناخالص داخلی، ناشی از افزایش ارزش افزوده فعالیتهای “صنعت”، “خدمات موسسات پولی و مالی”، “نفت” و “بازرگانی”، “رستوران و هتلداری” است. چنانکه سهم ارزش افزوده هر یک از فعالیتهای مذکور در نرخ رشد ۳.۰ درصدی تولید ناخالص داخلی سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۱.۱، ۰.۶، ۰.۵ و ۰.۵ واحد درصد برآورد شده است.
در سال ۱۳۹۳ ارزش افزوده گروه کشاورزی به قیمت های ثابت سال ۱۳۸۳ به میزان ۱۳۵۹۱۲ میلیارد ریال برآورد گردید که نسبت به سال قبل ۳.۸ درصد افزایش یافته است. برآوردهای انجام شده در این زمینه حاکی از آن است که تولید محصولات زراعی و باغی در سال ۱۳۹۳ نسبت به سال قبل به ترتیب ۸.۱ و ۱.۵ درصد و تولید محصولات اصلی دامی ۴.۹ درصد افزایش یافته است.
بر اساس برآوردهای اولیه، ارزش افزوده گروه نفت در سال ۱۳۹۳ به قیمت های ثابت سال ۱۳۸۳ به میزان ۲۰۸۱۹۰ میلیارد ریال برآورد گردید که گویای رشد ۴.۸ درصدی نسبت به سال قبل می باشد. افزایش و تولید صادرات نفت خام، تولید و صادرات میعانات گازی و گاز طبیعی از جمله علل اصلی افزایش ارزش افزوده این گروه در دوره مورد بررسی بوده است.
نتایج حاصل از برآوردهای مقدماتی نشان دهنده آن است که در سال ۱۳۹۳ ارزش افزوده گروه صنایع و معادن از رشدی به میزان ۵.۰ درصد برخوردار بوده و در نتیجه ۱.۳ واحد درصد از نرخ رشد ۳.۰ درصدی اقتصاد را در دوره مورد بررسی تحقق بخشیده است. در این گروه، ارزش افزوده بخشهای “صنعت”، “معدن” و “آب و برق و گاز” به ترتیب به میزان ۶.۷، ۹.۸ و ۷.۵ درصد افزایش یافته و ارزش افزوده بخش “ساختمان” از کاهشی به میزان ۰.۴ درصد برخوردار بوده است.
در بخش ساختمان، ارزش سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساختمان مناطق شهری به قیمت های جاری در سال ۱۳۹۳ نسبت به سال قبل ۷.۵ درصد افزایش یافته است. با اعمال شاخصهای قیمت متناظر و تعدیل ارقام مذکور و با احتساب ارقام ارزش افزوده ساختمان دولتی، نرخ رشد بخش ساختمان به قیمتهای ثابت در سال مذکور ۰.۴- درصد برآورد میشود.
ارزش افزوده گروه خدمات با بیشترین سهم از تولید ناخالص داخلی، از نرخ رشد ۲.۴ درصدی در سال ۱۳۹۳ برخوردار بوده و سهم آن از رشد تولید ناخالص داخلی به ۱.۵ واحد درصد رسیده است.
شاخص ضمنی ارزش افزوده گروه های “کشاورزی”، “صنایع و معادن” و “خدمات” در سال ۱۳۹۳ به ترتیب ۱۵.۳، ۹.۲ و ۱۵.۱ درصد افزایش یافته است.
true
true
https://tehraneconomy.ir/?p=22910
false
true